2021.12.19. 19:56
Tolnában frissen fogott pontyok kerülhetnek az ünnepi asztalra
A terveket felülteljesítve folytatódtak a haltelepítések az idén a Tolna Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (TOHOSZ) hasznosításában lévő halgazdálkodási vízterületeken.
Forrás: Shutterstock
A terveket felülteljesítő haltelepítésekre a területi horgászjegyek értékesítéséből származó bevételnek és a Magyar Országos Horgász Szövetség által kiírt, nyertes pályázatnak köszönhetően nyílt lehetőség – tájékoztatott Szakács Szabolcs, a TOHOSZ ügyvezető elnöke.
Tudatta, a telepítések alkalmával a Duna 1493-1520 folyamkilométere (fkm), a Sió-csatorna 0-58 fkm, a Sárvíz csatorna 0-37 fkm közé eső szakaszába, a Szálkai víztározóba, a Koppány-csatornába és a Keselyűsi Holt-Sióba kerültek a halak.
Mint azt a számokat megosztva részletezte, háromnyaras széleskárászból 1030-, egynyaras pontyból 2000-, kétnyaras pontyból 4500-, háromnyaras pontyból 14 600 kilót telepítettek összesen. Ezen túlmenően előnevelt pontyból 102 500-, előnevelt csukából 10 700-, előnevelt fogassüllőből 144 100-, előnevelt jászkeszegből pedig 10 000 darab került a szövetség hasznosításában lévő halgazdálkodási vizekbe.
Szakács Szabolcs azt is elmondta, hogy a pontytelepítéseket az idén is igyekeztek az év több hónapjára szétosztva elvégezni. A TOHOSZ ügyvezető elnöke ennek okát az új halállomány pezsdítő pozitív hatásával és a horgászok fogási esélyének hosszabb távra történő elnyújtásával indokolta.
Kiemelte, a legnagyobb mértékű pontytelepítés novemberben történt. Így a kitartó horgászok a karácsonyi étkezésekhez is zsákmányolhatnak friss pontyot – fűzte hozzá.
A statisztika szerint a magyarok egyébiránt évente egy-két alkalommal esznek pontyot, melyből minden évben fejenként összesen mintegy évi 2,5 kilogrammot fogyasztanak el. Ám található olyan fogyasztói csoport is, ahol a halfogyasztás kiugró mértékű, mintegy 26 kilogramm fejenként, évente – tudatta a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) felméréséből merítve. Hozzátette, a fogyasztott mennyiség és a horgászat között erős összefüggés van.
Zárásként megjegyezte, a halhús rendkívül sok hasznos tápanyagot tartalmaz, ezért az egészségünk megőrzése érdekében célszerű lenne minél rendszeresebbé tenni a halfogyasztást.
Borítóképünkön: gyakran kerül halászlé a magyar családok ünnepi asztalára karácsonykor