Civilek napja

2022.02.01. 20:01

Átadták „Az év Tolna megyei civil szervezete” díjat Szekszárdon

Február 1-je a Civilek Napja, másfél évtized óta Tolnában ezen a napon is köszöntik a civileket, s a legjobbaknak átadják az elismerést, Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete és a Bazsonyi Arany Mecénás díjat. 

A hagyományos Civilek napi ünnepségen adták át a díjakat. Fotó: Makovics Kornél

Fehérvári Tamás, a Tolna megyei közgyűlés elnöke egy kérdéssel kezdte köszöntő beszédét kedden a Vármegyeháza dísztermében: ki is a civil? A civilek, akikről ő beszélt, a gyarapítók. Közösség és megye gyarapítói. Akik cselekednek jó ügyekben, a hagyományőrzésért, környezetünk megóvásáért, fizetséget nem várva segítenek a közösség, a környezetük, a megye jobbítása érdekében.

Potápi Árpád János országgyűlési képviselő, a nemzetpolitikáért felelős államtitkár ezt azzal folytatta, a civilek azok, akik a megye 109 településén célul tűzték ki, hogy kiegészítve az állam, az önkormányzatok munkáját, szebbé tegyék életünket. A civilek napja arra hívja fel a figyelmet, hogy ha nem működnek kellő számban ilyen szervezetek, akkor az önkormányzatokra sokkal több feladat és felelősség hárul. Csak a civilek, a civil szervezetek felelősségvállalása, társadalmi munkája, jelenléte teheti jobbá az élet számos területét. Ezért munkájukat elismerés kell, hogy övezze. 

Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete fődíját Kuti Imréné, a Györkönyi Hagyományőrző Egyesület vezetője vette át.  Egyesületük az eltelt negyedszázad során sokat tett a német nemzetiségi hagyományok megőrzése, átörökítése terén: német nemzetiségi óvodai, iskolai felnőtt tánccsoportot, vegyes kart, kézimunka klubot működtetnek.

A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató telephelyen 40 embert foglalkoztatnak. Pályázati támogatással felújították a helyi művelődési házat, a Falumúzeumot. 

A Bazsonyi Arany Mecénás díj idei kitüntetettje Szabó Balázs, a szekszárdi Tesco Hipermarket Áruház korábbi igazgatója. Az ő életében a társadalmi szerepvállalás, közösségi kapcsolatok ápolása, a család, a vallás és a sport egyaránt fontos szerepet tölt be. Siklósi, de ezer szállal kötődik Szekszárdhoz, ahol hat éve a Közjóért kitüntető címmel ismerték el a helyi közösségért végzett munkáját. 

Több éve támogatója és segítője a fogyatékossággal élő emberek közösségeinek. Jótékonysági rendezvényeiken rendszeresen részt vesz, példaértékű az embersége, a segítőkészsége és a közösségi aktivitása.

Tenni akarás jellemzi őket

Az ünnepen, amelyet a bonyhádi Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak, diákjainak műsora tett meghittebbé, elsőként Vicsik Boglárka, a dunaföldvári Dunatúra Egyesület elnöke vehette át Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete különdíjat. Az egyesület munkáját mindig a településükért, annak kulturális és természeti értékeiért való tenni akarás jellemezte.

 A szemétgyűjtés, programok, kézműves foglalkozások szervezése mellett részt vettek a Mária zarándokút útvonal, a Tolnai Piros Túra útvonal, illetve egy katonai történelmi zarándokút létrehozásában. 

A másik különdíjat a Lengyeli Óvodai és Néprajzi Gyűjteményekért Alapítvány képviselője, dr. Tóth Györgyné vehette át. A kisfilmen az Alapítvány kuratóriumának elnöke, Fábián Andrásné gyémántdiplomás óvónő beszélt munkájukról. 

A néprajzi és óvodatörténeti gyűjtött anyagból hozták létre a Lengyeli Német-Székely Néprajzi és Óvodatörténeti Kiállítást, amely 2008-ban muzeális működési engedélyt kapott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!