Ballonpiknik

2023.04.16. 20:00

Magasból nézhetik a világot

Joggal írta lapunk tavaly, hogy történelmi esemény zajlott le Őcsényben, az első hőlégballonos konferencia megrendezésével. A helyi Református Gyülekezeti Házban szombaton délelőtt megnyílt második találkozó méltó folytatásnak bizonyult.

Szeri Árpád

Szombaton délelőtt megnyílt a második hőlégballonos konferencia Őcsényben. (Fotó: Makovics Kornél)

Akárcsak a múlt évben, ez alkalommal is a szakma jeles hazai személyiségei képviseltették magukat a rendezvényen, melynek három védnöke volt: Fülöp János, Őcsény polgármestere, Orbán Attila, a Tolna Vármegyei Közgyűlés alelnöke és Nagy Péter, a Magyar Ballon Szövetség elnöke.

A Pannónia ’76 Alapítvány szervezésében zajló szimpózium megnyitóján megtörtént „A magyar hőlégballonozásért” díj átadása. Ezt az elismerést az idén elhunyt Szűcs Sándor kapitány, a Pannónia ’76 alapító tagja, hőlégballon és hőléghajó berepülő pilóta, oktató, a Sup-Air Egyesület volt vezetője kapta. Az egyesület és néhai vezetője képviseletében a posztumusz elismerést Németh Tibor vette át Stieber Józseftől, a Pannónia ’76 Alapítvány kuratóriumának elnökétől. A konferenciára tizenhárom, a saját területén vitathatatlan tekintélynek számító előadó kapott meghívást. Pilóták, oktatók, hatósági személyek, hőlégballonos vállalkozók, versenyzők, repüléstörténészek kalauzolták el az esemény látogatóit a hőlégballonozás különböző területeire.

 Mindannyian érdekfeszítő, a laikusok számára is figyelemre méltó referátumokat tartottak. Íme, egy kis ízelítő: Punka György repüléstörténész, megannyi ismeretterjesztő könyv szerzője és társszerzője Gázballonnal Németország felett címmel adta közre előadását. Mint elmondta, az 1970-es évek végén, amikor Magyarországon ismét erőre kapott a ballonozás, nyugatnémet sporttársakkal is sikerült kapcsolatot teremteni. Ennek köszönhetően 1980-ban Punka György – többedmagával együtt – gázballonos repülésen vehetett részt Nyugat-Németországban. Sőt, ezt követően is eleget tehetett hasonló meghívásnak. Ez akkoriban kuriózumnak számított. 

Sós Mihály hőlégballon és gázballon gyártó, repülőmérnök, a Pannónia ’76 Alapítvány alapítója és titkára azt vázolta fel, hogy az alapítvány és az őcsényi Ballonmúzeum eddig miként integrálódott a település életébe és a ballonos társadalomba. Bakos Attila hőlégballon oktató, a Magyar Repüléstörténeti Társaság elnöke a kezdeti léggömb légjárástól az újkori léggömbrepülésig tekintette át a fejlődés legfontosabb elemeit. Szabó Péter hőlégballon kapitány huszonöt évvel ezelőtti magassági rekordjának történetét elevenítette fel, amikor is több mint tízezer méterre, a sztratoszférába emelkedett.

A rendezők vasárnap kora reggelre szabad repülést terveztek, szándékuk szerint akár több hőlégballon is a magasba emelkedhetett volna. A kedvezőtlen időjárás azonban meghiúsította ezt a tervet, így Őcsény és környékének közönsége kénytelen volt nélkülözni a magasban méltóságteljesen haladó légjárók látványát. Ez azonban mit sem von le a konferencia eredményességéből. A szervezők nevében Sós Mihály adott értékelést. A Pannónia ’76 Alapítvány kuratóriumának titkára örömmel nyugtázta, hogy valamennyi meghívott vendég eljött Őcsénybe és olyan előadások hangzottak el, melyek jóval túlmutattak a szűkebb szakmaiságon és így hozzájárultak a hőlégballonozás általános népszerűsítéséhez. 

Ugyancsak a fontos tényezők között említette, hogy a rendezvényen bemutatkozott a HA-001 magazin, a magyar hőégballonosok újságja. A jövőre nézve megjegyezte, hogy tervezik a konferencia sorozat folytatását. Méghozzá úgy, hogy az őcsényi tapasztalatokat felhasználva nemzetközivé tágítják, legalábbis jövőre, a Szegeden 2024. szeptemberében rendezendő hőlégballon-világbajnokságon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!