Magyar Vállalkozói Szalon

2018.12.13. 18:10

A BBC kelet-közép-európai tudósítója Szekszárdon

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Nick Thorpe, a BBC kelet-közép-európai tudósítója, Magyarország-szakértő, író, rendező volt a vendég a Magyar Vállalkozói Szalon évzáróján a Mészáros Borházban. A neves tudósító 1983 óta él Budapesten, magyar felesége, és öt fia van. Szekszárdra vonattal érkezett, mint lapunknak elmondta, szereti a tömegközlekedési eszközöket, nagyapja egyébként mozdonyvezető volt. Előadásának címe Sír, vagy nevet az út előttünk? A magyar jelen és jövő angol szemmel volt.

– Nem akarok jósolni, hiszen nem vagyok sem jós, sem varázsló, de elmondhatom, hogy kicsit szűk a levegő Magyarországon. Nincs olyan sok oxigén, mint a 90-es években. Sok fiatal hagyja el az országot – mondta a Tolnai Népújságnak Nick Thorpe, aki hozzátette, legnagyobb szakmai kritikája a migráns kérdés, amelyről legújabb könyve – Sír az út előttem – Remények és félelmek a menekültek Európába vezető útján – is szól. Az emberek sokféleképpen viszonyulnak a menekültekhez, de kevesen tudják, mit gondolnak maguk a menekülők. Az európai politikai életet gyökerestől felforgató menekültválságnak számos emberi sorsa, családi tragédiája van, számtalan megfontolandó igazsággal, tanulsággal. Nick Thorpe egyébként napi kapcsolatban van a BBC szerkesztőivel, egy évben háromszor utazik haza, de idejének nagy részét továbbra is Magyarországon tölti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában