digitális jólét

2019.03.11. 14:00

A fiatalok még nem ismerték fel netes hiányosságaikat

Az idősebb korosztály érdekes módon az okostelefon használata iránt sokkal nyitottabb, mint a számítógépek iránt. Ennek a legfőbb oka, hogy rájöttek, az eszköz nagyon sok mindenre jó. Izgalmasnak találják például a hang alapú keresőszolgáltatást.

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

Jellemzően nyugdíjasok jelentkeznek az ingyenes képzésekre, tájékoztatta lapunkat Borda Gergely, a Digitális Jólét Program Pont mentora. Elmondta, hogy noha az idősek közül sokan tartanak az eszközök használatától, alapvetően nyitottan állnak az internet és az okostelefonok világához. Sajnos sokuknak még a számítógép bekapcsolása is gondot jelent, de amint szembesülnek azzal, hogy az egyáltalán nem „ördögtől való”, elkezdik megszeretni a digitális eszközt. Borda Gergely kiemelte, hogy az ingyenes számítógépes, okostelefonos, tabletes foglalkozásokra való jelentkezésekor csak egy adatlapot kell kitölteni, és válaszolni a digitális kompetenciával kapcsolatos kérdésekre. Ezek alapján határozzák meg ugyanis, hogy kinek, milyen szintről kell indulnia a képzésen. A jelentkezők között gyakoriak azok, akik még a munkahelyükön sem találkoznak számítógéppel, otthon pedig nem volt rá igényük, hogy beszerezzék, de miután minden egyes foglalkozáson együtt dolgoznak a tanárral, gyorsan tanulnak. Az oktató igyekszik kerülni a száraz magyarázatokat, és a látványra helyezi a hangsúlyt. Kivetítőn megmutatja a feladatokat, majd közösen gyakorolnak. Érdekes módon az idősebb korosztály az okostelefon használata iránt sokkal nyitottabb, mint a számítógép iránt. Ennek a legfőbb oka az, hogy rájöttek arra, a kis eszköz nagyon sok mindenre jó. Izgalmasnak találják például a hang alapú keresőszolgáltatást.

– Rendelkezünk elegendő eszközzel a foglalkozások megtartásához, de nagyon sokan hoznak saját laptopot, okostelefont, mert azokon szeretnének gyakorolni. Amióta sok fiatal elvándorolt az országból, ezek lettek a kapcsolattartás alapvető kellékei. Jelenleg több, mint ötven aktív mentoráltunk van, emellett legalább kétszer ennyien jelentkeznek a képzésekre – tette hozzá Borda Gergely.

A közösségi alkalmazásokat ismerik

Egyelőre fiatalok nem igazán jelentkeznek a képzésekre, de már dolgoznak azokon a módszereken, amelyekkel meg tudják őket szólítani. Az ifjak leginkább a közösségi alkalmazásokat használják. A tapasztalatok szerint azonban le vannak maradva az internetes világban, például a levelező rendszerek kezelésével kapcsolatban. A nagy részük nem használja az okostelefonon található e-mailt.

Az internetes biztonság kiemelten fontos lenne az ifjabb korosztály számára, ennek ellenére sokszor a legalapvetőbb biztonsági előírásokra sem figyelnek oda. Például nem jelentkeznek ki a legnépszerűbb közösségi oldal alkalmazásból, csak bezárják.

Kiemelendő még, hogy a netikett terén is vannak hiányosságaik. Nem ismerik például a nagybetű, kisbetű jelentését internetes közegben, nem tudnak tömören fogalmazni.

Az internetes vitafórumokon ráadásul nem ritkán minősíthetetlen stílusú, trágár, sértő hozzászólásokat tesznek közzé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában