otthonteremtés

2019.05.29. 11:30

A házépítésben is segít a fiataloknak Tolnanémedi

Vígh László, Tolnanémedi polgármestere is részt vett nemrégiben a keresztény Európáról és Magyarországról szóló konferencián a Parlamentben. Lapunknak elmondta, hogy a legfontosabb üzenet továbbra is a családok szentsége és annak ösztönzése, hogy a külföldi magyarok hazatérjenek.

Brunner Mónika

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Vígh László, Tolnanémedi polgármestere a budapesti konferencián elhangzott felszólalásokkal kapcsolatban kiemelte, hogy a megye és községük vonatkozásában továbbra is azok legfontosabb üzenete a család, a dédszülők, nagyszülők, szülők, gyerekek, unokák összetartása és az, hogy a magyarság megmaradjon.

– Szeretnénk, hogy a külföldön élő magyarok visszatérjenek Magyarországra, és nálunk alapítsanak családot. Mindehhez Tolnanémedi minden segítséget megad. Azoknak, akik építkezni akarnak, telket biztosítunk, valamint a ház építésénél, a fizikai munkáknál, a fuvarozásnál is számíthatnak az önkormányzat támogatására, segítségére – mondta lapunknak Vígh László polgármester.

Az egyéb kedvező lehetőségekkel kapcsolatban hozzátette, hogy mindenben állnak a hazatelepülők rendelkezésére. Amit érdemes tudni, hogy az ingatlanárak jelenleg két-és tizenötmillió forint között vannak, és a településükön kizárólag családi házak találhatóak. A körülbelül ezeregyszáz lakosú faluban három templom van, evangélikus, katolikus, református.

– Mindenkinek egy a hite, nincs nagy különbség az egyházak között. Én is katolikus vagyok, de ha meghívnak a lelkész urak, megyek az evangélikus és a református templomokba is – mondta a polgármester.

Mint ismert, a május 16-án megtartott konferencián Trócsányi László igazságügyi miniszter arról beszélt, hogy valódi európai testvériségre van szükség, és fontos, hogy Európa ne veszítse el a lelkét.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke pedig kiemelte, hogy az emberi méltóság, szolidaritás megerősítése egy egészséges társadalom kialakulásának a feltétele. Szükség van a családra, az egyházi közösségekre és a nemzetre.

Vígh László lapunknak elmondta még, hogy a budapesti konferencia tíz órától délután kettőig tartott, közben volt egy svédasztalos tízórai és ebéd, pogácsával, aprósüteményekkel, sonkás szendvicsekkel, zöldségekkel. Az esemény véleménye szerint igen jó hangulatban telt.

Ösztönzik, hogy falun teremtsenek otthont a fiatalok

A Tolna Megyei Kormányhivatal is bejelentette, hogy július 1-jétől igényelhető a falusi csok használt lakás vagy ház vásárlásához, korszerűsítéséhez, valamint meglévő lakás vagy ház felújításához, bővítéséhez és korszerűsítéséhez. Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos kifejtette: a falusi csok a Magyar Falu Program része, célja, hogy többlettámogatást kínáljon azoknak a fiataloknak, akik faluban akarnak családot alapítani, otthont teremteni. A települési körbe az olyan ötezer lélekszám alatti helységek tartoznak, amelyek népessége 2003 és 2018 között csökkent, továbbá azok, amelyek a leghátrányosabb helyzetű járásokban találhatók. Úgy számolnak, hogy a falusi csok éves költségvetési hatása több tízmilliárd, de akár százmilliárd forintos nagyságrendű is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában