szociális ellátás

2019.01.10. 17:30

A hideg elől a melegedőkben keresnek menedéket a rászorulók

Hidegre fordult az idő, a hajléktalanszálló és a melegedők megteltek ezekben a napokban, a szociális munkások, önkéntesek pedig forró teával, takarókkal keresik fel azokat, akik valamilyen fedett helyen találtak maguknak hajlékot. Kérik a lakosságot, hogy aki teheti, meleg takarókkal, ruhákkal segítse a rászorulókat.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

A megyében csak Szekszárdon van arra lehetőség, hogy éjszakára is befogadják a hajléktalanokat, de a hidegre való tekintettel Pakson is lehetőséget adtak arra, hogy a rászorulók az éjszakát is a melegedőben töltsék. Dombóváron csak nappali melegedő van, ahol főtt ételt kapnak, tévét nézhetnek, fürödhetnek és moshatnak is a rászorulók.

Pakson alapvetően melegedőként üzemel reggel nyolctól este nyolcig az az intézmény, ahol a rászorulókat fogadják, mondta Borbás László, a kistérségi szociális központ igazgatója. Mióta hidegre fordult az időjárás, éjszaka is bent maradhat az, aki ezt igényli. Körülbelül tízen vannak, akik rendszeresen felkeresik a helyi melegedőt. Mindnyájan férfiak.

A paksi önkormányzat önként, a saját költségén vállalta a hosszabbított nyitvatartást. Ebédet ugyan nem biztosítanak, de a paksiak adományából naponta jut étel a rászorulóknak, zsíros kenyér és meleg tea pedig mindenkinek. Óriási az emberek adakozó kedve, amit a hajléktalanok nevében is megköszönt az igazgató.

Paks kisvárosi mivoltából adódik, hogy a rászorulókat ismerik, figyelnek rájuk a helyiek. A kistérségi szociális központhoz egyébként húsz település tartozik, ezekben a falvakban is figyelemmel kísérik az egyedül élő, beteg, idős, szenvedélybeteg emberek sorsát.

Dombóváron két évvel ezelőtt még működött az éjjeli menedék is, de mára reggel 8 és este 6 óra között fogadják csak a rászorulókat. A melegedőben a népkonyha is üzemel munkanapokon, így meleg ebéd mindenkinek jár, hétvégeken viszont csak meleg tea és zsíros kenyér jut. Szűcs Ádám, az intézmény koordinátora, szociális munkás elmondta, ebédidőben van csúcsforgalom náluk is, aki bejön hozzájuk, az fürödni, mosni is tud, illetve az egészségügyi ellátásokkal kapcsolatos teendőkben is tudnak neki segíteni.

A Viharmadár Egyesület munkatársai, önkéntesekkel együtt felkeresik azokat is, akik nem mennek be a melegedőbe, pokrócot, meleg ruhát, forró teát, élelmiszert visznek nekik. Szűcs Ádám elmondta, vannak, akiknek van ugyan lakásuk, de fűtésre csak kevés pénz jut, így őket is számon tartják, sorsukat figyelik. Aki tud meleg ruhát, takarókat, zoknikat, cipőt adni, annak megköszönik a segítséget.

Még van férőhely a szekszárdi szállón, aki akar, bemehet

Szekszárdon, a megye egyetlen hajléktalan szállóján nincs rendkívüli helyzet, mondta nemrég Szűcs László, az intézmény vezetője. Ez azt jelenti, hogy aki akarta, az már a tél elejétől folyamatosan igénybe vette a szállást. A menedék megtelt, sőt hatan matracon alszanak a nappali melegedőben. Volt olyan év, amikor tizenkettő rászorulónak alakítottak ki ideiglenes alvási lehetőséget. A télnek még messze nincs vége, a hideg csak most kezdődött, lehet, hogy a létszám is növekszik majd. Szekszárdon egyébként az éjjeli menedékre naponta húsz férfit és öt nőt tudnak befogadni, a nappali melegedőben ötvenet, ugyanennyit a népkonyhán is. A „rutinos” hajléktalanok azonban általában nem kérnek az éjszakai elhelyezésből, még mínusz tíz fok alatt is inkább alszanak egy sátorban vagy összetákolt kalibában, minthogy a szállóra menjenek. Ettől függetlenül napközben közülük is sokan mennek be a melegedőbe, ahol a népkonyhán meleg ebédet kapnak, tévézhetnek, fürödhetnek, moshatnak, kártyázhatnak. Körülbelül tíz-tizenöt ember csak napközben veszi igénybe a segítséget, s nem alszik bent a szállón, mondta Szűcs László. Tavaly százötvenen fordultak meg az intézményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában