megemlékezés

2019.04.16. 07:00

A holokauszt áldozataira emlékeztek Bonyhádon

Az addig virágzó bonyhádi zsidó közösség 1944 nyarára gyakorlatilag megsemmisült. Mintegy ezerháromszáz személyt, köztük aggastyánokat és kisgyermeket vagoníroztak be. Többségüket Auschwitzban érte a vég.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Az áldozatokra emlékeztek tegnap Bonyhádon a holokauszt-emlékműnél, majd a zsinagógában. A 75 évvel ezelőtti vészkorszak tragikus történéseit Filóné Ferencz Ibolya polgármester, Geiger András, a Mensch Alapítvány elnöke és Pasitka Hermann, az emlékmű tervezője idézte fel beszédében. 1944 május közepén a végzet a helyi zsidóságra is lecsapott, jóllehet Bonyhád hasznos tagjaiként iskolákat, szép épületeket, üzleteket létesítettek, alakították, formálták a helyi kulturális életet – mutatott rá Filóné Ferencz Ibolya. A településen két gettóba zsúfolták őket, majd a környékbeli zsidókat is ide hurcolták. A gettó lakóit júliusban az auschwitzi haláltáborba deportálták.

A megemlékezés után a zsinagógában a Percek tánca című, zenés életrajzi memoárt tekinthette meg a közönség. A CleanArt társulat darabja Szenes Hanna naplója alapján készült. Szenes Hanna 1939 szeptemberében kivándorolt Palesztinába és itt kapott katonai kiképzést. 1944-ben társaival együtt ejtőernyővel ugrott le Jugoszláviában. Magyar területre lépve egy csendőrjárőr elfogta. Megkínozták, majd a nyilas hatalomátvétel után agyonlőtték. A mártírlány a harmincas évek végéig rendszeresen dombóvári rokonainál nyaralt. Itt ismerkedett meg és került gyengéd viszonyba Pataki Ferenc gimnáziumi tanulóval, a későbbi híres fejszámoló művésszel és dísz­polgárral. Ma egy tér és egy utca jelzi összetartozásukat és őrzi emléküket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában