a könyvtár macskája

2018.12.14. 17:30

A kóbor cica szereti az emberek közelségét

Besétált egy irodalmi rendezvényre, és azóta ő a könyvtár macskája. Persze nem hivatalosan, hiszen a termetes jószág éjszaka a kóbor állatok szabad életét éli. Este nem is lehet bezárni az épületbe. Liebhauser János, a megyei könyvtár igazgatója mondja ezt.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

Ő hívta fel a figyelmünket a nem mindennapi jószágra, aki a könyvek és még inkább a könyvtárlátogatók, könyvtárosok között érzi jól magát. Van olyan kisgyerek, aki kifejezetten a cica miatt kíséri el anyukáját a könyvtárba, így joggal tekinthetjük úgy, hogy ez a macska az olvasásra nevelés egyik élharcosa, ami egy négylábú esetében nem akármi.

Klem Viktória könyvtáros szerint ráadásul szinte olyan, mint egy terápiás állat. Nagyon nyugodt, szereti az emberek közelségét. Gyakran kéretőzik azoknak az ölébe, akiket megszokott maga körül, de vadidegenekkel is barátságos, a gyerekektől még a visszafogott dögönyözést is eltűri. A könyvtárban dolgozók etetik a teljesen szobatiszta, ivartalanított lánycicát, és már szép, halvány csíkos fekhelye is van. Mérete imponáló, szőre fényes, fehér, szürke és vörös foltos. Már akkor is jól táplált volt, amikor a bibliotékába szegődött. Valószínűleg azért, mert jól tudja szerettetni magát.

Neve viszont nincs. Az itt dolgozók azt mondják, gondoltak rá, hogy ez ügyben pályázatot hirdetnek. De elvetették az ötletet. Nem mernek túlságosan kötődni hozzá, hiszen nem lehet tudni, hogy a könyvtár macskája meddig lesz a könyvtáré.

Előfordulhat ugyanis, hogy ahogy jött, úgy tovább is áll, és máshol szeretteti magát tovább.

Örülnek neki

Az egyik könyvtárlátogató azt mondta, már vagy egy hónapja nem járt itt, így eddig nem találkozott a cicával. Mivel macskaimádó, nagyon örül neki. Egy másik hölgy szerint ez a jószág olyan szelíd, hogy az igazán nem mindennapos, és még élvezetesebbé teszi a könyvtárlátogatásokat. A többség szerencsére így vélekedik, ráadásul mivel a cicának külön fekhelye van, azért a fotelért sem kell megküzdenie senkinek, amelyet az állat először kinézett magának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában