allergiaszezon

2020.04.04. 08:00

A nyír pollenje miatt szenvednek

Tolnai Népújság

A tavaszi időszak legjelentősebb allergén pollenadója, a nyír már országszerte tüneteket okozó koncentrációban van jelen a levegőben. Sőt, a Nemzeti Nép­egészségügyi Központ táblázatából kiderül, a hétvégén Szekszárdon szinte egyedülálló módon a növény pollenszórása elérte a nagyon magas szintet, ami minden allergiásnál heves tüneteket eredményez.

Fotó: Makovics Kornél

A meteorológiai előrejelzés, valamint a sokéves tapasztalat alapján az elkövetkező napokban is a nyír intenzív pollenszórására lehet számítani, a virágporterhelés gyors emelkedése várható, és az erre érzékenyek erős tüneteket tapasztalhatnak.

A központ javasolja, hogy a nyír pollenjére érzékenyek idejében készüljenek fel az allergiaszezonra.

Közben a kőris, a nyár, továbbá a ciprus- és tiszafafélék, a juhar, a fűz és a gyertyán virágporának koncentrációja országszerte közepes szintet érhet el. Előfordulhat egy-egy szem még az éger, a mogyoró, továbbá a szil pollenjéből is a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is jellemzően alacsony marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában