Magyarországi Németek Országos Önkormányzata

2019.07.14. 13:00

A nemzetiségi óvodapedagógus-hiány orvoslására folytatják az ösztöndíjprogramot

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Megtartotta nyári ülését a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Közgyűlése, (MNOÖ) melyet már az új elnök, Englenderné Hock Ibolya vezetett. A július 6-án, Budapesten tartott tanácskozáson a képviselők aktuális pénzügyi, oktatási és kulturális kérdéseken túl olyan új lehetőségeket vitattak meg, amelyek célja az, hogy minél több magyarországi német fiatal kapcsolódjon be a nemzetiségi munkába.

A nemzetiségi óvodapedagógus-hiány orvoslása miatt tavaly elindított ösztöndíjprogram működtetése az egyike azon lényeges feladatoknak, amelyeken Englenderné Hock Ibolya a május 25-i megválasztása óta dolgozik. Az új elnök elmondta, az ösztöndíj alapítását Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő kezdeményezte, és a program az MNOÖ, a többi tizenkét magyarországi nemzetiség országos önkormányzata és a magyar kormány együttműködésében valósul meg. Tavaly 86 óvodapedagógus hallgató – közülük 77 német nemzetiségi – kapta meg azt a lehetőséget, hogy havonta jelentős összegű tanulmányi támogatásban részesüljön. Most azon dolgoznak, hogy a következő tanévtől ezt az esélyt leendő nemzetiségi tanító-, tanár-, és szaktanár szakos hallgatók is megkapják. Az ehhez szükséges 260 millió forint a rendelkezésükre áll.

Az elnök kiemelte: a 2019/2020-as tanévben mintegy négyszáz főiskolás, illetve egyetemista részesülhet az akár havi 75 ezer forintos ösztöndíjban. Cserében azt várják tőlük, hogy majd nemzetiségi óvodákban, iskolákban helyezkedjenek el. A tanulmányi ösztöndíj felhívása várhatóan az új tanév elején jelenik meg.

A közgyűlés elfogadta továbbá a Magyarországi Német Színház 2019/2020-as évadjának műsortervét is. A szekszárdi teátrumban a jövőben is megtekinthetők a Robinson Crusoe, A sirály, valamint A nyolc asszony című előadások. A gyermekközönség A félelmetes ötös címet viselő darabot, míg az önfeledt szórakozásra vágyók Az egyetemista lány és Monsieur Henry című vígjátékot tekinthetik meg. A hatodik premier a Hat táncóra hat hét alatt című színdarab lesz.

A közgyűlésen szó esett a különféle németországi támogatásokról is. A Német Szövetségi Köztársaság Belügyminisztériuma több mint 106 ezer euróval segített számos magyarországi német önkormányzatot, egyesületet és intézményt.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában