Összegyűjtötték a véleményeket

2018.10.12. 11:34

A Szekszárdi Szüreti Napokról szólt a megbeszélés

Véleményformálók tartottak megbeszélést a Szekszárdi Szüreti Napokról. Értékelték az idei rendezvényt, és javaslatokat tettek, miként lehet még magasabb színvonalú a fesztivál.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

Szervezők, támogatók, intézményvezetők vettek részt azon a megbeszélésen, amelynek témája a Szekszárdi Szüreti Napok volt. Ács Rezső polgármester tájékoztatása szerint arról szólt a diskurzus, hogyan lehetne az értékek megőrzése mellett még magasabb színvonalúvá tenni a rendezvényt. A városvezető szerint közép- és hosszú távon is az a cél, hogy a szüreti napok összművészeti fesztivál maradjon, azaz nem kívánják szűkíteni a kínálatot, ugyanakkor a szombati zsúfoltságon enyhítenének.

A Széchenyi utca továbbra is vízválasztó maradna. A Garay és a Béla király téren ezután is a kézműves termékek, a remek borok jutnának főszerephez, és itt maradna az ízek utcája is.

A Garay gimnázium előtti négy sávos úton lenne a nagyszínpad, és a központnak ezen a részén a könnyedebb programok várnák az érdeklődőket.

Zsikó Zoltán, a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója elmondta, a Béla király térre várhatóan kisebb színpad kerül, ahova elsősorban népzenei, világzenei koncerteket terveznek. Ezek a csöndesebb, visszafogottabb produkciók legkésőbb éjfélkor véget érnének. Az árusok is egy kicsit lejjebb kerülnek, a Garay téren pedig széthúzzák, azaz nagyobb körben állítják fel a pavilonokat, hogy ne legyen akkora zsúfoltság. Szóba került az is, hogy a Vármegyeháza többfunkciós térként kapcsolódhatna be a rendezvénybe, és a Piac térre szintén szervezhetnének szüreti napi programot.

Heimann Zoltán a borászok nevében elmondta: ők kezdeményezték a megbeszélést, és bizonyos módosításokat kértek. Azt mindenki tapasztalta, hogy a fesztivál szombati napján elképesztően nagy volt a tömeg, akkor úgy tűnt, mintha a szüreti napok kinőtte volna a városközpontot. Az is látszott a borász szerint, hogy a nagykoncertek nem a Béla térre valók, itt inkább a borra, gasztronómiára, népzenére kellene összpontosítani, ők egyébként is a kulturált borfogyasztás mellett teszik le voksukat. Nemcsak a koncerteket kellene időkorlátok közé szorítani, de Heimann Zoltánék javaslatot tettek arra, hogy éjszaka kettőkor a borkóstoltatást be kellene fejezni. Zsikó Zoltán ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ez a környéken élők nyugalma és a takarítás miatt is szükséges.

A mostani megbeszélés nem ügydöntő volt, egyelőre a tapasztalatokat, ötleteket szerették volna összegyűjteni a város véleményformálóitól.

Mindig akad valami csiszolnivaló

Egyedülálló az országban, hogy egy olyan nagy boros rendezvényen, mint a Szekszárdi Szüreti Napok, helyi éttermek jelenhetnek meg, mondta Keszthelyi Szabolcs, a Vendéglátók Kerekasztala Szekszárdért Egyesület elnöke. Ez tíz éve így van Szekszárdon, és ez egyértelműen pozitívum.

A vendéglátós szerint ugyanakkor akármilyen jó is egy rendezvény, nem szabad elkényelmesedni, épp ezért néhány dolgot ők is javasoltak.

Ami szerintük kívánnivalót hagyott maga után, az a takarítás volt, ezen változtatni kell a vendéglátósok szerint. Arra is javaslatot tettek, hogy a borászoknál és az ízek utcáján szintén lehessen borospoharat venni, mivel kevés a két poharat árusító hely. Az ülőhelyek számát is lehet még tovább gyarapítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában