allergia

2020.04.28. 10:20

A szél is nehezíti az allergiások életét

TN

Forrás: Shutterstock

A tavasszal virágzó fák pollenjeire allergiások még mindig tüsszögnek, ugyanis a nyír, a platán és a tölgy jellemzően a közepesen magasban szórják virágporukat. Ráadásul a szél is gyakran élénken fúj, eső viszont egyelőre nem esett, ez pedig tovább rontja a helyzetet. Jó hír, hogy a nyír már nem sokáig keseríti a pollenjére érzékenyek életét.

A kőris, a fűz és a juhar virágpora országosan közepes, a ciprus- és tiszafaféléké, a gyertyáné valamint a nyáré alacsony koncentrációban lehet jelen. A kevésbé jelentős allergének közül közepes mennyiségben található meg a levegőben az eperfafélék, a bükk, valamint a dió pollenje. A szekszárdi adatok a Nemzeti Népegészségügyi Központ által közzétett táblázat szerint általában megegyeznek az országos tendenciákkal, bár volt olyan időszak a nyír esetében, amikor pollenje több helyen magas, nálunk viszont nagyon magas koncentrációban volt jelen a levegőben.

A jelentésből az is kiderül, hogy a kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is jellemzően alacsony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában