e-matrica

2019.10.09. 07:00

A szolgáltató a járműveket is ellenőrzi a kameráival

Erőteljes növekedést tapasztalt a nyári hónapokban a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) az e-matricák értékesítése területén Tolna megyében is.  A cég kamerái és szakemberei összesen 123 millió járművet ellenőriztek a nyáron.

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock

 

Idén júniusban, júliusban és augusztusban összesen 4,6 millió e-matrica talált gazdára, szinte valamennyi matricatípusból több fogyott, mint amennyi 2018 nyári hónapjaiban. (A külföldi rendszámra történő vásárlások száma országosan 2,5 millió volt.) Arányait tekintve a legnagyobb mértékben a motorosok havi matricája nőtt: darabszámban több mint 30, bevételt tekintve közel 24 százalékkal. A heti (10 napos) matrica helyett ugyanis mindinkább a havi matricát részesítik előnyben a motorosok. Hasonló a tendencia az autósok körében is: a NÚSZ Üzleti Intelligencia Osztálya szerint a heti (10 napos) matrica helyett ma már egyre többen a havi országos, vagy az éves megyei matricát választják. Ennek tudható be, hogy míg a heti matricából 5 százalékkal kevesebb fogyott, addig a havi országosból 16, az éves megyeiből 13 százalékkal több kelt el. A „leghúzósabb” hónap most is augusztus volt: az eladott e-matricák száma országosan meghaladta az 1,7 milliót.

A NÚSZ Zrt. Üzleti Intelligencia Osztályának adatai szerint Tolna megye esetében a három nyári hónapban összesen 1940 darab e-matrica fogyott, amiből júniusban 808, júliusban 606, augusztusban pedig 526 darab kelt el. Az érintett három hónapban az összes eladott megyei vignettából mindössze 26 esetben vásároltak külföldi rendszámú autóra Tolna megyére érvényes vignettát.

A Tolna megyei matricák 96 százalékát viszonteladóknál, jellemzően benzinkutakon vették meg az autósok, a NÚSZ azonban szeretné felhívni a figyelmet az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalra, amely az egyetlen olyan elektronikus felület, ahol csak a matrica árát kell megfizetni a vásárláskor. Máshol a felszámolt kényelmi, illetve tranzakciós díj több száz, esetenként akár több ezer forintra is rúghat.

A nyári hónapokban eladott megyei e-matricák darabszámát (1940) tekintve Tolna megye az országos ranglistán a 14. helyen áll. A legtöbben (1816 darab) személygépkocsira váltottak matricát. A 2018. év azonos időszakához viszonyítva 21 százalékos emelkedés volt tapasztalható idén a Tolna megyére érvényes e-matricák értékesítésében: 2018-ban 1602 darab megyei e-matrica talált gazdára. Nemcsak az értékesítés pörgött fel, hanem az útdíjellenőrzés is. A NÚSZ kamerái és szakemberei a nyáron összesen 123 millió járművet láttak és ellenőriztek – csak augusztusban több mint 45 milliót. Ebből Tolna megyében csak a három nyári hónapban 2,3 millió járművet. Az e-útdíj rendszerben 2,4, az e-matrica rendszerben 4,5 százalékkal növelte az ellen­őrzések számát a NÚSZ. A jogosulatlan úthasználatra vonatkozó adatok feldolgozása jelenleg is tart. A nyári balatoni szezon miatt a NÚSZ kiemelten figyelte az M7-es autópálya forgalmának alakulását. Ezen a téren is augusztus volt a legkiemelkedőbb. Szombatonként a sztráda átlagos napi forgalma megközelítette a 45 ezer járművet. A legkevésbé forgalmasnak a keddi napok bizonyultak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában