csodaszép természet

2019.03.21. 09:30

A tavasz hírnökei – virágba borult Tolna megye

A változó, sokszor hideg és szeles időjárás ellenére a hóvirágok után nem sokkal kibújtak a tavasz első színes virágai is a kertekben; illatos szirmokat ontottak a fák és bokrok az utcákon. Cikkünkben ezek közül szeretnénk néhányat bemutatni, illetve – első sorban – képeken megmutatni Olvasóinknak.

Buschmann Adrienn

bty

Fotó: Buschmann Adrienn

Leggyakrabban lila színben pompázva találkozhatunk a krókuszokkal vagy más néven tavaszi sáfrányokkal. Általában márciusban nyílnak, de enyhe tél esetén már februárban is láthatjuk őket – így volt ez idén is: noha az idő nem mondható kifejezetten tavasziasnak, sok krókusz mégis megmutatta bimbóit már február végén a melegebb, napsütéses időjárás hatására.

Nem sokkal a krókuszok után érkeznek az első nárciszok és csillagvirágok is a napfényre, pompáznak az árvácskák; március közepén a mezőkön és füves területeken virágzanak már az ibolyák, százszorszépek, nefelejcsek is; itt-ott egy-egy pitypang is színesíti már a felszínt. A bőrlevél is a korai virágzókhoz tartozik; egészen nyárig ontja rózsaszín virágait.

A fák és cserjék közül a sárga aranyvesszőben, azaz aranyesőben, barkafüzekben, díszbirsekben, valamint a japán díszalmák és díszcseresznyék virágaiban gyönyörködhetünk; utóbbiak illatukkal is elvarázsolják a mellettük elsétálókat. Ha húsvétra/májusra szeretnénk barkaágakat eltenni dekorációként, most érdemes a barkafüzeket megmetszeni (fejléc-képünkön).

A virágárusoknál a legnépszerűbb és legkelendőbb tavaszi virágok a jácintok, ibolyafélék és árvácskák; most kezdődik a tulipánok szezonja is, melyek még bimbókba burkolózva várják a vásárlókat ízléses, díszes cserepekben és kaspókban.

Még várni kell a tulipánokra; Fotó: Buschmann Adrienn

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában