fórum

2019.08.22. 17:30

A tervezett új híd volt a fórum témája Pakson

A Kalocsa és Paks közé tervezett Duna-híd kapcsán tartottak szerdán lakossági fórumot a polgármesteri hivatal nagytermében.

Hanol Erzsébet

Fotó: Molnár Gyula

A fórumon megismertették az érdeklődőkkel a terveket és válaszolták meg a felmerülő kérdéseket, a híd építése és a hozzá kapcsolódó úthálózat fejlesztése miatt ugyanis az önkormányzat módosítja a településszerkezeti tervet és a város helyi építési szabályzatát. A véleményezési eljárásba a polgármesterhez 2019. augusztus 29-ig benyújtott írásbeli kérelemmel, illetve vélemény, javaslat, észrevétel megküldésével még be lehet jelentkezni. A kérelemben meg kell jelölni a módosítás célját, amennyiben a bejelentkező természetes személy, akkor a nevét, a lakcímét, a levelezési címét, a telefonszámát és az e-mail címét. A kérelmet papíralapon a polgármesteri hivatalba (7030 Paks, Dózsa György út 55–61.) személyesen vagy postai úton lehet benyújtani, vagy elektronikus levélben a [email protected] e-mail címre kell megküldeni.

Miként az a város honlapján is elérhető dokumentációban is olvasható, az új Duna-híd létesítése a Kalocsa Híd 2017 Konzorcium tervezési feladata az új Duna‐hídhoz kapcsolódó közút hálózat fejlesztése, új közlekedési folyosó létesítése az 51-es másodrendű főút és az M6-os autópálya között, valamint összekötő út létesítése Gerjen és a Paksi Atomerőmű között. Tervezési feladat továbbá az új közúthálózati elemek létesítése következtében visszamaradó termőföldek megközelíthetősége, hogy azok művelhetősége biztosított legyen. A meglévő utak kapcsolódása, szükség szerinti felújítása szintén a feladat részét képezi. Paks szempontjából elsődleges fontosságú az 5124-es összekötő út, ami a kalocsai híddal együtt fog elkészülni.

Fotó: Molnár Gyula

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, 2020 őszén kezdődhet el Paksot Kalocsával összekötő Duna-híd építése, amely a tervek szerint 2x1 sávos és 1133 méter hosszú lesz. Az átkelő tizenkét támaszon fog állni, kialakításánál pedig ügyelnek arra, hogy a Dunán zajló kereskedelmi forgalmat ne gátolják. A legkisebb hajózási szélességet 180 méteresre tervezik. Az átadó 2022 második felében várható. Az új híd az 512-es utat, Kalocsa nyugati elkerülőjét köti majd össze a Duna túlpartján futó M6-os autópályával, így tizenegy kilométernyi 2x1 sávos új útszakaszt is átadnak a Duna nyugati oldalán. Paks és Gerjen között 9,6 kilométernyi út épül meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában