szakmai siker

2019.12.07. 11:30

A világ 13. legjobb virágkötője Graz-ba készül, az Eb-re

Nemrég jött haza a kazanyi világbajnokságról, máris a grazi Európa-bajnokságra készül Kató Szabolcs Áron. A bátaszéki fiatalembert ma a legjobb magyar virágkötőként tartják számon.

Wessely Gábor

Forrás: Beküldött kép

Valószínűleg sokan vagyunk, akik örülnénk, ha egy világversenyen a 13. legjobbnak bizonyulnánk a saját mesterségünkben. Kató Szabolcs Áron nem igazán elégedett ezzel az eredménnyel. Jobb helyezésre számított. De az ázsiaiak nagyon feljöttek; nem lehetett megelőzni őket.

A 22 éves bátaszéki fiatalember képviselte Magyarországot a virágkötő szakmában a WorldSkillsen, amit augusztusban rendeztek az oroszországi Kazanyban. Ma már a 2020-as Európa-bajnokságra koncentrál, ami szeptemberben lesz Ausztriában, Grazban.

– Igaz, hogy itt ázsiai ellenfelekkel nem kell számolni – mondja –, de mindig nagyon erős versenyzők érkeznek az észak-európai országokból és az oroszoktól.

Kató Szabolcs Áron. Fotó: Beküldött kép

Egy országot egy fiatal képvisel. Kató Szabolcs Áron a világversenyen elért pontjai alapján mehet az Eb-re. Szoros volt a viadal. A megszerezhető ezer pontból 698-at gyűjtött be. A győztes mindössze ötvennel előzte meg. A rendkívüli kreativitással és szépérzékkel megáldott bátaszéki srác már befejezte a tanulmányit. Először dísznövénykertészként végzett a bajai Berczki Máté Szakközépiskolában, majd ugyanott szerzett virágkötő szakmunkás-bizonyítványt. Több országos versenyen végzett első vagy második helyen, s így került a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének látókörébe. (Ez a szervezet indítja nemzetközi versenyeken a legjobbakat.)

– Nap, mint nap megoldok szakmai feladatokat – mondja –, de egy versenyre konkrétan készülni nem lehet. Mindig csak ott, a helyszínen derül ki, hogy mit kell csinálnunk. Én a testdíszítésben, virágékszerekben, menyasszonyi csokrokban vagyok jó. Ahogy Kazanyban, úgy Grazban is kihozom magamból a maximumot, s majd eldől, hogy ez mire lesz elég.

Magyarország 24 versenyzőt indított

A 45. WorldSkills versenynek – amit a szakmák olimpiájának is neveznek – az oroszországi Kazany adott otthont, augusztus 23 és 26 között. A Kazany Expón kialakított helyszíneken 63 országból, illetve régióból érkező, 1354 fiatal szakember versenyzett 56 szakmában. Magyarország 22 szakmában 24 versenyzőt indított. Ragyogó eredményt ért el Simon Krisztián bútorasztalos, aki megnyerte a világversenyt. Előkelő helyen végzett és Kiválósági Éremmel térhetett haza: Orosz Nikolett az ápolás és gondozás szakmában, Fekete Martin épületasztalos, Simon Olivér festő, Nagy Nikolett fodrász, Mészáros Bálint informatikai rendszerüzemeltető, Homokay Ádám és Stummer Gergő kertépítő, Balogh Krisztián kőfaragó, Cságoly Laura szépségápoló, Krehely István villanyszerelő, Török Balázs Máté víz-, gáz- és fűtésszerelő és Balogh Ákos webtechnológiai szakember.

Virágkötő szakmában 21 ország 21 versenyzője indult. A magyar színeket képviselő Kató Szabolcs Áron a 13. helyet szerezte meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában