előadás

2019.04.15. 07:00

Al Ghaoui Hesna az életét kockáztatta a tudósításokért

Családjával érkezett pénteken a kora esti órákban Szekszárdra Al Ghaoui Hesna külpolitikai riporter, újságíró, médiaszemélyiség, hogy előadást tartson életútjáról, és háborús tudósításai kulisszatitkairól. Mesélt a konfliktuszónákban átélt eseményekről, például arról, hogy Afganisztában majdnem felrobbantották.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Nagy érdeklődés kísérte „Az Üveghegyen túl!”címmel tartott előadást, amelyet a Magyar Vállalkozói Szalon szervezésében péntek este a Hotel Meropsban tartottak. Al Ghaoui Hesna Prima Primissa díjas szerkesztő, riporter, a Magyar Televízió korábbi tudósítója az elmúlt években több mint húsz országból, a világ számos háborús övezetéből adott tudósításokat, elsősorban a Közel-Keletről, melyhez szorosan kötődik.

Al Ghaoui Hesna édesapja szíriai, édesanyja magyar származású, szülei Magyarországon ismerkedtek meg. Pályájával kapcsolatban elmesélte, hogy első szakmai sikere a 2006-os libanoni háborús eseményekhez fűződik, amikor sikerült rábeszélnie az akkori Panoráma műsor főnökét, hogy engedje ki a helyszínre tudósítani. Huszonévesen az utolsó pillanatban sikerült golyóálló mellényt szereznie kollégáival, amelynek a hátán lévő Határőrség feliratot átírták „Press”-re, azaz Sajtóra. Ahogy fogalmazott, minden viszontagság, és veszély ellenére imádja a munkáját, mert az elképesztő érzés, hogy a történelem ott formálódik körülötte, olyan a számára, mintha két lépéssel a föld felett járna.

Hesna elmesélte, hogy a Magyar Televízió külpolitikai szerkesztőségének megszűnése után Bábel címmel indult műsora, amelyben lehetősége volt Afganisztában is forgatni. Nem sokkal a konvojuk után robbant fel egy bomba, és félő volt, hogy őket is felrobbantják.

Az évek során azonban megtanulta, hogy milyen fontos az önkontroll. Hiába volt már többször a Gázai övezetben, minden útjára úgy indult, hogy előtte önbizalomtréninget csinált, mert sosem tudta, hogy mire lehet számítani. Kitapasztalta, hogy a félelem ellenszere, a biztonság kulcsa, amikor az ember elkezd önmagában bízni, és elhiszi, hogy képes jól reagálni a kritikus helyzetekben. Ugyanakkor többször volt mélyponton, még az is megfordult a fejében, hogy otthagyja a szakmáját.

Al Ghaoui Hesna elmondta, hogy jelenleg főállásban édesanya, hiszen egy 5 éves és egy 8 hónapos kislány anyukája.

– Most vagyok először Szekszárdon, de a későbbiek során tervezem, hogy visszatérek egy bortúrára, mert nagyon kedvelem a helyi borokat, és szeretném megismerni a szekszárdi borvidéket – mondta lapunknak Al Ghaoui Hesna.

Könyve is megjelent a félelemről

Hesna elmondta, hogy bár folyamatosan arról beszél, hogy a félelemtől nem szabad félni, de a civil életben ő is fél. Egy-egy utazása előtt egész éjszaka hánykolódott, és feltette magának a kérdést, megéri-e vajon egy-egy tudósítás, ha az lesz a vége, hogy meghal.

A félelemről egy mesekönyve, Holli a hős, és egy „iránytű a kihívásokhoz”, a Félj Bátran! című könyve is megjelent. Al Ghaoui Hesna a szekszárdi előadásán is kiemelten kezelte a félelem érzését, amely persze akár motiváló erő is lehet vészhelyzetekben, ha az egyén felkészül rá, és megtanulja megfelelően kezelni. „Természetesen félek. Mint mindannyian. (…) Tudósítóként, társként, anyaként, félig arab nőként, magyar állampolgárként kutakodtam, és rájöttem, hogy a félelem üzemanyagként működik bennünk, ami kihozhatja a legjobb és a legrosszabb oldalunkat is. De vajon mitől függ, hogy melyiket? Erre kerestem a választ, amikor elindultam a félelem feltérképezésének az útján” – írja többek között a könyvében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában