szüret

2019.08.20. 16:00

Alacsony árakkal indult a szőlőszüret

A korai szőlőfajták szedésével még várnak a megyei termelők, noha a Balatoni borvidéken a Csabagyöngye szedésével már megkezdődött a szüret.

Mauthner Ilona

szőlő

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A termés szép és bőséges, ennek ellenére a szőlőtermelők el vannak keseredve, és nem is akarják elhinni, hogy önköltség alatti borszőlő-felvásárlási árakat hirdettek meg a felvásárlók, és a mostani kilátások alapján a vártnál kisebb mennyiséget vásárolnának fel.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 4,5-4,8 millió mázsa körüli szőlőtermésre számít az idén. Ez kevesebb lesz a tavalyinál, mivel a tavalyi magas hozamok után felhalmozódott európai és hazai borkészlet miatt zöldszüretet hirdettek meg, amely elméletileg 440 ezer mázsával (3500 hektárról) csökkentette a borszőlőtermést. Tolna megyéből a zöldszüretet és az azzal járó támogatást csupán néhány hektáron vették igénybe, így ezzel jelentősen nem csökkent a szőlőmennyiség.

A HNT idén nem közölt előre adatokat a borszőlő átlagáráról, de az árra vonatkozó nyilvános ajánlattétel határidejét augusztus 1-jére előrehozta.

A kezdetben megjelent ajánlatok egy része nagy felzúdulást váltott ki a termelők körében, mert kirívóan alacsony volt, némelyik kilónként 30-40 forint. A HNT már másnap közleményben jelezte, hogy ezeket a piaci helyzet által nem indokolt árakat szakmailag nem tartja megfelelőnek, mivel nem veszik figyelembe az eltérő minőségből adódó termelési költségeket, illetve összemosták a különböző eredetvédelmi kategóriákat. Más, jelenleg érvényes ajánlatok 50 és 90, illetve 60 és 70 forint közöttiek, fajtától, borvidéktől függően.

Feszültséget okozhat az is, hogy több nagyobb felvásárló jelezte Tolna megyében is, hogy csak a szerződéses mennyiséget veszi át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában