megyei kórház

2019.09.18. 07:00

Az Egészség-Tan-Ösvény az elmélyülést és az egészséget szolgálja

Egészség-Tan-Ösvényt adtak át kedden a Tolna Megyei Balassa János Kórház területén. Az országban egyedülálló ösvényt az intézmény Egészségfejlesztési Irodája (EFI) kezdeményezésére alakították ki.

Hanol Erzsébet

2019.09.17 Szekszárd, A szekszárdi Balassa János Kórházában parkot avattak. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Egészség-Tan-Ösvényt adtak át kedden a Tolna Megyei Balassa János Kórház területén. Az országban egyedülálló ösvényt az intézmény Egészségfejlesztési Irodája (EFI) kezdeményezésére alakították ki. Az ünnepségen dr. Németh Csaba főigazgató kiemelte, a kórház dolgozói nemcsak az emberek gyógyulásában segítenek, hanem abban is szeretnének, hogy minél kevesebben betegedjenek meg. Az egyes állomásokon a testi és a lelki egészséget veszélyeztető rizikófaktorokról adnak tájékoztatást, és arról hogyan lehet ezeket kivédeni.

A tanösvény ötletgazdái dr. Vendégh Magdolna pszichiáter és Gliedné Tillmann Erzsébet ápolási igazgató, az EFI munkatársai voltak. A főigazgató nemcsak nekik mondott köszönetet, hanem minden kollégájának, akik munkájukkal hozzájárultak a sétány megvalósulásához. Dr. Németh Csaba hozzátette: az Egészség-Tan-Ösvény bárki előtt nyitott, és szeretnék, ha minél többen megismernék azt.

Dr. Vendégh Magdolna egy dr. Bagdy Emőkétől vett idézettel mutatott rá az ösvény szerepére: „Az egészség nem valami olyasmi, amit készen kap, vagy amire rátalál az ember. Sokkal inkább valami olyasmi, amit meg kell teremtenünk magunkban”. A pszichiáter egy történelmi érdekességgel is szolgált. Elmondta, hogy 1655-ben Oroszországban halálbüntetéssel sújtották a visszaeső dohányosokat, de rögvest hozzátette, hogy a tanösvényen nem ennyire drasztikus módszerekkel szeretnének hozzájárulni a leszokáshoz.

A barangolás során hét állomáson lehet megállni, és ezek egyike a dohányzás témájával foglalkozik. Emellett az alkohol, a kábítószer, a stressz és a szorongás, a depresszió, a megküzdési képesség, illetve az érzelmi intelligencia kapott egy-egy állomást, vagyis padot. Ezeknél az egyes témákhoz kapcsolódóan nemcsak információkat adnak, hanem önértékelő kérdőívek kitöltésére is van mód. Mindegyik állomáshoz tartozik egy-egy fogalom is – belátás, elfogadás, megbecsülés, megbocsátás, hálaadás, megküzdési képesség, harmónia –, melyek mentén elindulhat egy elmélyült gondolkodás.

Borítóképünkön: dr. Németh Csaba és Gliedné Tillmann Erzsébet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában