sportolás

2019.04.02. 14:00

Az emberi akarat az egekig tudja emelni a teljesítményünket

Sportról, kihívásokról és a sikerhez vezető út nehézségeiről vallottak őszintén a meghívott sportolók, ultrasportolók, vendégek a Gunarasi gyógyfürdő szállodájában múlt héten.

Varga Szilvia

Az ötlet gazdája, Mátrai-Kovács Diána elmondta, hogy elsősorban a szabadidős sportolók számára szerettek volna inspiráló példákat felhozni az ismert sportolókkal egy rendhagyó rendezvényen. Ennek megszervezésében partnerekre talált a Futóegerek amatőr sportcsapat tagjaiban és együtt valósították meg a programot. Vadon János, a Rádió 1 műsorvezetője irányította a társalgást az est házigazdájaként. Különböző életutak, döntések, extrém teljesítmények és különleges élmények jellemzik a meghívott vendégek sportpályafutását, azonban mind az öt sportolóra igaz, hogy fizikai teljesítőképességüknek szinte nincsenek határaik.

Dr. Herr Gyula kardiológus, hat gyermek édesapja és a Nagyatádi Extrememan főszervezője fogalmazta meg, hogy mint sok minden az élet más területein, ezek az ultrateljesítmények is a fejben dőlnek el. Kilencvenkilenc százalékban a mentális felkészülésen és egy százalékban a fizikai felkészültségen múlik a siker.

Mányoki Attila nyíltvízi hosszútávúszó hat évesen az asztma miatt kezdett el úszni. Az ő esetében a fizikai állóképesség mellett nagyon sokat számít a mentális felkészültség. 2004-ben abbahagyta a versenysportot, és 2008-ban átúszta hosszában a Balatont, ami közel 80 kilométer. Ekkor kapott egy hatalmas visszaigazolást, és kezdte el az Ocean’s Seven nyíltvízi úszást, amelyet a világon az egyik legnehezebben teljesíthető kihívásnak tartanak. – Ha hiszel magadban, és teszel is érte, valamint nagyon akarod, akkor bármit el tudsz érni az életben – biztatta a jelenlévőket.

Szabó Wojtek Béla ultrafutó, az Ultra című film szereplője tizenkét éve él Keszthelyen. A mindennapi mozgás közben oldja meg problémáit, tervezi meg céljait, csiszolgatja vágyait. De nem mindig volt ez így, korábban átlagos magyarként rengeteget evett, naponta elszívott egy doboz cigarettát. A változást a „Lépj, hogy tovább élj!” című könyv hozta meg az életében. 2004-ben átúszta a Balatont keresztben, és 2006-ban lefutotta élete első maratonját, azóta megállíthatatlan.

Betegen is fel lehet vállalni, vagy érdemes az egészségért küzdeni

Egyedüli hölgyként volt jelen Beck Mónika, Magyarország Szív Futónagykövete, akinek példája reményt adhat minden betegségben élő embernek, hiszen életmentő készülékkel sportol. Nagyon szigorú szabályok között, orvosi kontroll mellett, de képes futni, mozogni. – A rendszeres testedzés sok mindenre adhat megoldást, segíthet akkor is, ha valamilyen betegséggel együtt élünk. Sőt, leginkább a rendszeres testmozgás segít – hangsúlyozta.

Szőnyi Ferenc, „Racemachine” negyvenhárom évesen kezdett el sportolni, különböző okok miatt. Erőteljes pocakosodás, zsírosodás és szuszogás döbbentette rá arra, hogy változtatnia kell az életén, és elkezdett futni.

– A láb mindig kéznél van – hívta fel a jelenlévők figyelmét az örök igazságra. Negyvennégy évesen tanult meg úszni. A triatlonban elért sikerei után az Ironman versenyeken több rekordot is beállított.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában