Civil Akadémia

2019.04.05. 07:00

Az EP-választások tétje ezúttal a nemzet jövője

A Civil Összefogás Fórum (CÖF), a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány és a Szellemi Honvédők Közössége országjárásba kezdett. Az első Civil Akadémiát Dombóváron telt ház előtt tartották meg az Apáczai szakközépiskola dísztermében.

Varga Szilvia

Fotó: A szerző felvétele

A közel négy éve működő CÖF Dombóvári Klub vezetője, Futó Péter köszöntötte a vendégeket. Majd Körősi Csaba nyolcszoros Petőfi-díjas színművész szavalata után, Ferkó Dániel történész, az Echo TV műsorvezetője vette át a moderátori szerepet, és intézett kérdéseket Szentesi Zöldi László publicistához.

A komoly témákat többször fűszerezték humorral és néhol iróniával. Az idei európai uniós és önkormányzati választás tétjéről, valamint a migránsprobléma megoldásáról folyt először a diskurzus. Majd az est hátralevő részében olyan témákat érintettek, mint a jobboldali média alakulása, megerősödése a rendszerváltástól napjainkig, a magyar labdarúgó-válogatott legutóbbi sikere és a magyar filmalkotás kihívásai.

Szentesi Zöld László szerint a határkerítés nem oldja meg a bevándorlás okozta problémát. Hozzátette, ezzel együtt szükségesnek tartja, mert feltartóztatja azt a tömeget, amely Magyarországon keresztül akar eljutni nyugatra. Az általa felvázolt jövőkép szerint a század végére 10-12 milliárdan leszünk a földön, a fekete afrikai lakosság, Nigéria, Egyiptom népessége három vagy négyszeresére fog nőni. Majd kiemelte, ha nem teszünk semmit a megoldás érdekében, az életszínvonal nem fog megváltozni ebben a térségben az elkövetkező 10–20 évben sem. Egyetértett a miniszterelnök véleményével, miszerint a helyszínen kellene a kiváltó okokat megszüntetni. Ehhez álláspontja szerint elengedhetetlenül szüksége van Európának egy stratégiára, mert a megoldás bonyolult és összetett. Aggodalmát fejezte ki, miszerint ha az európai ember legyengül testben és lélekben, nem hisz semmiben, csak a celebekben és a pénzben, ha elfelejti nagyszülei tisztességét és szerénységet, akkor nincs jövője. Összességében azt javasolta, a magyarság építsen új nemzetállamot, vonja szorosabbra a szövetségeit, és harcoljon minden fronton a liberalizmus ellen.

Az esély

Véleménye szerint az idei választásoknak óriási tétje van Európában és Magyarországon is. Szentesi Zöld László hangsúlyozta, ezúttal nem a Fidesz nevű párt és nem is a jobboldal jövőjéről, hanem egy nemzet jövőjéről kell dönteni, arról, hogy 100 év múlva magyarul olvashatjuk-e Arany János műveit. Úgy véli, a jelenlegi politikai felállásban a Fidesz a magyarság egyetlen esélye. Indoklásként elmondta, ez az a nemzeti középerő, amely a magyar történelmi hagyományok szerint, megfelelő felhatalmazás esetén képes Magyarország szekerét kirántani a sárból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában