népi építészeti program

2019.06.06. 20:00

Az eredeti településképet szeretnék rekonstruálni Závodon

Kilenc védelem alatt álló épületet újítanak fel a népi építészeti programban Závodon. A rekonstrukciót az év végig kell elvégezni.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

Műemlék vagy helyi védettség alatt álló épületek felújítására nyertek támogatást a népi építészeti programban Závodon. A pályázók kutatási dokumentációt nyújtottak be, fotókat, falak analizálásának eredményeit csatolták a pályázati anyaghoz, tudtuk meg Szász Gábortól, a Závod Értékeiért Közalapítvány elnökétől. Elmondta, hogy Závodon az 1980-as évektől folyik értékmentő munka, hiszen míg más településeken egy-egy régi ház maradt meg, községükben összefüggő településképpel találkozik a látogató.

Az év végéig kilenc épület újul meg, melyek jobbára magánkézben vannak. Lesz olyan, amelyen átfogó rekonstrukciót végeznek, másokon a homlokzatot, nyílászárókat, egy-egy épületrészt rekonstruálnak. Szász Gábor elmondta, a végeredmény a második világháború előtti időket idézi majd. Azt is megtudtuk tőle, hogy a házak, attól függően, hogy mikor épültek, változatosak: akad olyan, amelyet egyszerűen fehérre meszeltek, míg másokat a polgári miliőt idézve gazdagon díszítettek.

A pályázatot a múlt évben írták ki. A közalapítvány elnöke elmondta, ritka az olyan kiírás, amely pályázóbarát. Ez a program éppen ilyen, hiszen nem kell pályázatíróra költeni, lényegében a dokumentáció mellé egy Excel-táblázatot kell kitölteni. Ráadásul a 80 százalékos támogatást előre utalták. Úgy tudni, a pályázatnak folytatása is lesz.

Így tudja László Attila polgármester. A már nyertes pályázatokkal kapcsolatban elmondta, az önkormányzat nem volt felkészülve a lehetőségre, így „csak” kilenc épület újul meg. A település most elébe megy a dolgoknak. Tervezőt, pályázatíró gárdát keresett, és velük újabb húsz, magánkézben lévő, illetve önkormányzati ingatlan rekonstrukcióját készítették elő, de ha kell, az önkormányzat a kivitelezésben is segítséget nyújt.

Évtizedek óta tart az értékmegőrző, -megújító munka

Az önkormányzati ingatlanok közül a tájház nyílászáróit cserélik ki idén, de szeretnék az óvoda külső rekonstrukcióját és a polgármesteri hivatal épületének eredeti homlokzatát is visszaállítani.

A faluban az 1980-as évektől kezdve fordítottak kiemelt figyelmet az egységes falukép megőrzésére. Az utóbbi évtizedekben a községben álló körülbelül százhúsz épület közül több mint ötvenet állítottak helyre. Závodon úgy hatvan helyi védelem alatt álló kereszt, kápolna, épület volt tavalyig, jelenleg úgy kilencven objektum kapott ilyen védettséget, de a lista még mindig nem teljes.

A Závod Értékeiért Közalapítvány 2010-től háromszor nyújtott – a jelenleginél szerényebb mértékű – támogatást az eredeti arculatot visszaállító felújításokhoz. A SAPARD-pályázat segítségével a kétezres évek derekán harminc lakóház, köztéri kút, szobor, kerítés újulhatott meg.

Az értékek megőrzése, valamint megújítása terén végzett munkáért Závod község Podmaniczky-díjat kapott 2004-ben, 2007-ben örökségvédelmi nívódíjat, 2017-ben pedig az ICOMOS – az UNESCO műemlékvédelmi szervezete – nemzeti bizottságának példaadó műemlékgondozásért díját érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában