médiahajó 2019

2019.09.11. 11:30

Az eredményekről és a további munkáról volt szó a Médiahajón

A barátság és a tettek hajójára szálltak fel a tegnapi napon a Médiahajóra azok a szolgáltatók, polgármesterek, vállalkozók és politikusok, akik az elmúlt években sokat tettek a Balatonért.

Munkatársunktól

Forrás: Somogyi Hírlap

Fotó: Németh András

Lengyel János, a rendezvény ötletgazdája, a Somogyi Hírlap és a sonline.hu főszerkesztője köszöntőjében hangsúlyozta: mindenkit igyekeztünk meghívni, aki nem csak beszél róla, de tesz is a Balatonért. A magyar tenger az elmúlt években nagy változásokon ment keresztül, de tovább kell fejlődni, hangzott el a rendezvényen.

– Történelmi időszakot élünk itt a Balatonnál, mert évek óta nem érkezett annyi forrás a térségbe, mint most – fogalmazott Witzmann Mihály országgyűlési képviselő beszédében. Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy igazi fejlődés csak összefogással lehetséges. – Vigyék hírét annak, hogy a szemünknek higgyünk és ne a negatív híreknek – mondta a közgyűlési elnök. – Szemmel látható, hogy a Balaton fejlődik. Ezt úgy lehet fokozni, ha minden tóparti megye összefog. A következő Médiahajóra az lesz a feladatunk, hogy a másik két megyét is megszólítsuk.

Biró Norbert (balról), Witzmann Mihály, Guller Zoltán és Hofmann Henrik tartott tájékoztatót Fotó: Németh A.

A rendezvény díszvendége Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója volt, aki beszélt a turizmus első féléves teljesítményéről és arról is, milyen fejlesztések várhatóak a tó körül.

– A turizmus stratégiai ágazat, amely a magyar GDP 10 százalékát adja – mondta Guller Zoltán. – Ez az elmúlt négy évben így volt, számításaink szerint 2019-ben is ez várható. Ami azt jelenti, hogy évente egy Mercedes gyárral járul hozzá a turizmus a magyar gazdaság növekedéséhez.

A balatoni Médiahajó résztvevői egyetértettek abban, hogy a turizmus aranykorát élik a szolgáltatók a tónál. – Akkora figyelmet a rendszerváltás óta nem kapott a balatoni turizmus, mint az elmúlt években – hangsúlyozta Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. – Míg a válság után mindenki eladni akarta az üzletét, de nem tudta, addig most érdemes befektetni az ágazatba és itt ugrottak legnagyobbat az ingatlanárak.

Lengyel János (balról) és Finta Viktor, a Tolnai Népújság főszerkesztője Fotó: Németh András

Hoffmann Henrik arra biztatta a településvezetőket, hogy bátran tárgyaljanak befektetőkkel és ne riadjanak meg a sok beruházástól.

Kozári Miklós, a Magyar Horgászok Országos Szövetségének alelnöke a horgászat fontosságát emelte ki a Médiahajón. – Több százezer horgász van az országban, ami mutatja a sport fontosságát – mondta. – A Balaton kiváló helyszín sportrendezvényekre, de hiányoznak horgászhelyek és kiszolgálóhelyek. Ezen változtatni kellene.

Ezzel a remek hajóval utaztak a meghívottak Fotó: Németh András

Sok fejlesztési forrás érkezett a tóhoz és ezért fontos, hogy elegendő szakember legyen, így lehet ugyanis üzemeltetni a térséget. – Somogy rendelkezik a leghosszabb partszakasszal – mondta Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja. – Ezért nekünk kell élen járni a balatoni szakemberek képzésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában