portré

2019.03.20. 17:30

Az erő és egészség még kevés, a sikerhez szerencse is kell

Interjú Szabó Csabával, a megyei rendőr-főkapitányság vezetőjével.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Makovics Kornél

Látva a megyében folyó szakmai munkát, nyugodtan mondtam igent a lehetőségre, mondta Szabó Csaba, a megyei rendőr-főkapitányság vezetője. Szabó Csaba rendőr ezredest ezúttal nem a bűnözés helyzetéről, hanem hétköznapi ügyekről kérdeztük.

– Magas budapesti beosztásból érkezett Szekszárdra. Mi volt a váltás oka?

– Az előző 26 évben csak bűnügyi szakterületen dolgoztam, egy főkapitány pedig több terület munkáját irányítja, felügyeli. Úgy gondoltam, hogy életkorban és szakmai tapasztalatban is elérkeztem addig, hogy más szakterületeken is el tudok látni megfelelő irányítói tevékenységet. Ráadásul két olyan ember is funkcióban volt a megyében, Molnár Gábor akkori bűnügyi igazgató, és Pilisi Gábor, aki jelenleg is szekszárdi rendőrkapitány, akikkel együtt dolgoztam a Nemzeti Nyomozó Irodánál, és tudtam, hogy rájuk számíthatok. Látva a megyében folyó szakmai munkát, nyugodtan mondtam igent.

– És nem is csalódott?

– Nem, szerintem továbbra is a szerencse fia vagyok.

– Mit csinál a legszívesebben a szabadidejében?

– Mivel a munkám során sok időt töltök a négy fal között és keveset a szabad levegőn, ezért minden olyan sportot nagyon szeretek, amelyek a természetben zajlanak. Kerékpározom, futok, hegyet mászok, fiatalabb koromban ejtőernyőztem, falat másztam. Szeretem, ha fúj a szél és esik az eső, de az sem baj, ha süt a nap.

– Mi a jó a hegymászásban?

– A csend, az hogy nincs térerő, nem csörög a telefon. Magunkra vagyunk utalva és azokra, akikkel együtt mászunk.

– Kikkel járják a hegycsúcsokat?

– Elsősorban a családommal és olykor egy sportegyesület tagjaival. A családról csak annyit, hogy a feleségemmel élünk Szekszárdon, felnőtt lányaink Budapesten maradtak.

– Könyvek?

– Nagyon szeretek olvasni. Most éppen egy amerikai író regényét olvasom, amely az Al-Kaida terrorszervezet kialakulásáról szól és a címe: Magasba nyúló tornyok. Emellett szeretem a hegymászásról szóló könyveket, amelyek azon döntésekről szólnak, amelyeket meg kell hozni hegymászás közben. Egy-egy eseményről több könyv is íródott. Több nézőpontból. Ezeket elolvasva kirajzolódik, hogyan születtek meg a döntések, amelyek vagy sikerhez vezettek, vagy nem.

– Szépirodalom?

– Leginkább a klasszikus magyar regényeket szeretem, kedvenceim közé tartozik Gárdonyi Gézától az Egri csillagok és a Láthatatlan ember. Ugyancsak nagyon szeretem Robert Merle regényeit. Legkedvesebb olvasmányom pedig Frederick Forsyt A sakál napja című könyve, amely lényegében elindított a pályám irányába. A középiskola első osztályába jártam amikor olvastam, és rögtön tudtam, hogy azt szeretném csinálni, amiről ez a könyv szól. Ajánlom mindenkinek, mert például az is kiderül belőle, hogy mi az, amit mi rendőrök csinálunk.

– Mi a szép a munkájában?

– A változatossága. Nincs két egyforma nap, két egyforma helyzet, s bár vannak kudarcok is, de ugyanakkor sok a siker. A mindennapok sikerei pedig motiválóak.

– Mi számít sikernek?

– A számszerű eredmények magukért beszélnek. Vezetőként pedig az az igazi siker, ha látom, hogy a munkatársaim motiváltak, elkötelezettek, és szívesen végzik a munkájukat.

– És mi a kudarc?

– A legnagyobb kudarc, ha közönyt tapasztalok egyes munkatársak részéről, vagy ha olyasmit tesznek, szolgálati idejükben, vagy a magánéletükben, ami összeegyeztethetetlen a mi erkölcsiségünkkel és a normatív szabályainkkal.

– Tud főzni?

– Nem, és nem is szeretnék.

– Színház?

– Imádom a színházat. Szekszárdon is vettünk bérletet, és ha úgy adódik, azon kívüli előadásokat is megnézünk, Pécsre is járunk színházba. Nem szeretem azonban a nagyon komoly drámákat, mert ilyesmivel gyakran találkozom a munkám során.

– Televíziót szokott nézni? Van kedvenc műsora?

– Szenvedélyesen figyelem a híreket, mert fontos, hogy tájékozottak legyünk a világban. Más típusú műsorokat nagyon ritkán nézek, de van egy sorozat az AXN csatornán, a Gyilkos elmék, amelyben amerikai pszichológusok dolgoznak sorozat-emberölési ügyeken. Nem a történet érdekel igazán, hanem át tudom érzeni azt a nyomást, ami rajtuk van, amikor meg kell akadályozniuk egy következő gyilkosságot. Ezt is abból a szempontból figyelem, hogy mikor, milyen döntéseket hoznak, a rájuk nehezedő nyomás alatt milyen színvonalú teljesítményt produkálnak.

– Mit kérdezne saját magáról?

– Meddig lehet ezt még csinálni?

– Tényleg, meddig lehet?

– Éveket nem lehet mondani, szerintem addig érdemes csinálni, amíg az ember megfelelően motivált. Ha ez megszűnik, akkor ha nehéz is, de tudomásul kell venni a helyzetet és váltani kell. Nem szabad megvárni, hogy más vegye észre.

– Hol és miként képzeli el magát, mondjuk tíz év múlva?

– Ha lesz erőm, egészségem, motivációm és szerencsém is, akkor még nyolc évem lehet a Tolna megyei főkapitányság élén. Három évig tart a mostani kinevezésem, amit további öt évre meg lehet hosszabbítani. Ha ez teljesül, akkor Tolna megyében tovább már nem szolgálhatok, de valahol a magyar rendőrségen még igen, de hogy hol, azt nem én fogom megmondani.

– Van-e valami, amit nagyon szeretne elérni?

– Van egy álmom. Az Amerikai Egyesült Államok Hawaii szigetén évente rendeznek egy triatlon versenyt, amely 3800 méter úszásból, 180 kilométer kerékpározásból és 42 kilométeres maraton futásból áll. Ezen a versenyen mind a férfiaknál, mind a nőknél van hetven- és nyolcvanéves kor közti kategória. Abban szeretnék egyszer részt venni.

Eddigi életút

Szabó Csaba 1966-ban született Nyíregyházán. Rendőri szolgálatát 1991. szeptember 16-án a Nyíregyházi Rendőrkapitányságon vizsgálóként kezdte, majd a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon 1995 és 2007 között életvédelmi, kábítószer és szervezett bűnözés elleni területen dolgozott. Munkáját 2007-től a Nemzeti Nyomozó Irodánál folytatta, ahol 2011 és 2017 között főosztályvezető volt. Hazai és nemzetközi érintettségű, kiemelt súlyú bűncselekmények nyomozás irányítása tartozott a feladatai közé. Biológia-kémia szakos általános iskolai tanár. Szakmai végzettségeit a Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakán, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészeti Vezető szakán szerezte meg. Speciális rendőrszakmai ismereteit az FBI által szervezett „fedett rendőri műveletek”, „kábítószer bűnözés elleni nemzetközi fellépés” és „szervezett bűnözés elleni nemzetközi fellépés” nevű tanfolyamokon fejlesztette. Rendészeti szakvizsgával rendelkezik, rendészeti vezető és mestervezető végzettsége van, angolból komplex középfokú nyelvvizsgát tett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában