esküvőszezon

2018.05.12. 11:30

Az esküvő előtti para a násznépet is sújthatja

Megkezdődött az esküvőszezon. Az idei trendekről Horgász Dezső ceremóniamester beszélt, és egyúttal választ adott a násznépben gyakran felmerülő kérdésekre is, például arra, mennyi pénzt illik vinni, mennyire kell kiöltözni.

Melcher Alexa, fotó: shutterstock illusztráció

Tolna megyében továbbra is a hagyományos esküvők vannak többségben. A jeles nap helyszínéül többnyire éttermet vagy olyan borászatot, pincészetet választanak, amely alkalmas az ilyen típusú vendéglátásra. – Szerencsére azt látom, hogy még mindig az az elsődleges szempont, hogy a násznép jól érezze magát. Persze vannak különleges kérések, vágyak, de extrém esettel még nem találkoztam. Ami inkább jellemző, hogy az ifjú pár szabad téren, egy kúriánál vagy egy kastélyban mondja ki a boldogító igent, és invitálja közös ünneplésre a násznépet. – tette hozzá.

A ceremóniamester szerint, a vendégekre egyetlen egy fontos szabály vonatkozik: nem szabad elfejteniük azt, hogy ez a menyasszony és a vőlegén nagy napja, elsősorban tehát azt tartsák szem előtt, ők mire vágynak. Ez vonatkozik a megjelenésre és a nászajándékra egyaránt. – A meghívóban mindig feltünteti az ifjú pár az extra kéréseket. Amennyiben nincs semmi kikötés a ruházatot illetően, akkor egyértelműen csinos, elegáns öltözetben illik megjelenni. Volt már példa arra is, hogy az ifjú pár kiemelte, hogy mindenki hétköznapi öltözetben jelenjen meg, akkor viszont ezt be kell tartani, és nem szabad kisestélyit választani az alkalomra – hozott példát egy különleges esetre.

Ami a nászajándékot illeti, vannak, akik arra kérik a násznépet, hogy ne készüljenek pénzzel és ajándékokkal, vannak, akik a vendégekre bízzák, mit szeretnének adni, és vannak, akik azt kérik a meghívottakról, hogy ha ajándékot adnak, akkor az inkább pénz legyen. A leggyakoribb kérdés, hogy mennyit és mit illik adni. Itt fontos mérlegelni, hogy mennyire áll közel az ifjú pár. Azt szokták tanácsolni, hogy ha nem nagyon közeli rokonokról, barátokról van szó, akkor annyi pénzt illik adni a párnak, amennyi nagyjából fedezi a fogyasztási költségeket. A ceremóniamester elmondta, a legtöbb pár tisztában van azzal, milyen a násznép anyagi helyzete, és nem szokták elvárni, hogy túlköltekezzenek. Mindenki annyit adjon amennyit a pénztárcája megenged.

Horgász Dezső kiemelte, a kevesebb néha több, ez vonatkozhat az ifjú párra és a násznépre egyaránt. A körítésnél figyelembe kell venni, ki mit engedhet meg magának. Általában azok az esküvők sikerülnek jól, ahol az ifjú pár ezzel tisztában van, és nem az a célja, hogy túlszárnyaljanak másokat, hanem hogy saját maguk és a vendégek számára is emlékezetessé tegyék ezt a napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában