helytörténet

2017.10.18. 08:00

Bővülhet a megyei életrajzgyűjtemény

Sipter Gézáné 1973-ban 630 életrajzot tett közzé, Tolna megyei kötődésűekét, a királyok korától a hetvenes évek elejéig. Kaczián János ezt még több mint ezerrel kiegészítené.

Wessely Gábor

Azon kevesek közé tartozik Kaczián János, akiknél a könyvek használatban vannak. Nemcsak egyszer veszi kézbe, hanem gyakran forgatja, különösen a helytörténeti kiadványokat. Olyasmire is „vetemedik” a nyugdíjas levéltáros, hogy ceruzás bejegyzéseket tesz némelyik kötetbe, hisz maga is évtizedek óta foglalkozik helytörténettel, s van véleménye, kiegészíteni valója a mások által leírtakkal kapcsolatban.

Kiválónak tartja Sipter Gézáné 1973-ban megjelent Tolna megyei életrajzgyűjteményét, de a kötet végén, egy üres lapon elkezdte felsorolni – már a hetvenes években – azokat, akik kimaradtak, illetve azóta bekerülésre méltónak bizonyulnának. Folytatást, kiegészítést, új kiadványt tervez. A szisztémán nem kíván változtatni, továbbra is csak a már elhunyt személyek kerülhetnének be, olyanok, akik nyomot hagynak maguk után, munkásságukkal, publikációikkal. Orvosok, tanárok, művészek, a politikai, a gazdasági, a kulturális élet jelességei köszönnek vissza majd a könyvlapokról.

Sipter Gézáné 630 életrajzot tett közzé, Tolna megyei kötődésűekét, a királyok korától a hetvenes évek elejéig. Kaczián Jánosnak 800 lezárt és 300 még befejezetlen életrajza van; többségük 1973 után hunyt el. (Gyűjti az adatokat személyesen, illetve családtagokkal, levéltárakkal, plébániákkal, anyakönyvi hivatalokkal levelezve.)

Érzése szerint még egy év rámegy az anyag véglegesítésére, s az összeálló, mintegy kétszáz oldal terjedelmű kézirat ölthet majd könyv alakot. W. G.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában