Nagy Vincéné

2018.04.12. 11:30

Családi recept szerint süti a finom rétest Annus néni

A faluban mindenki postás Annus néniként ismeri Nagy Vincénét, aki ínycsiklandó réteseket készít. Fotóriporter kollégámmal volt lehetőségünk megkóstolni.

Rónai Gábor, fotó: Mártonfai Dénes

Soha nem használt réteslapot Nagy Vincéné, Annus néni. A kétyi asszony saját kezével nyújtja a rétestésztát, ami ottjártunkkor egy egész ebédlőasztalt beterített. Fotóriporter kollégámmal alig bírtuk kivárni, hogy elkészüljön. Néha meglebegtette, mint kocsis a gyeplőt, mert mint kihangsúlyozta, akkor az igazi, ha vékony lesz, mint a papírlap.

Annus nénit a faluban leginkább postás Annusként ismerik, ami nem meglepő, hiszen 1981-től 2002-es nyugdíjazásáig a kétyi postahivatalt vezette. Előtte hat évig pedig a harci postahivatalban volt vezető. Az isteni réteseit nagyon sokan megízlelhették már, lakodalmakra, nagyobb rendezvényekre is sütött már. Pontosabban sütöttek, mert mint kihangsúlyozta: nem csak egyedül csinálja.

„Anyósom édesanyjától tanultam el a receptet – mondta Annus néni. – Amióta nyugdíjba vonultam, rengeteget sütöttem. Soha nem használtam boltban vásárolt réteslapot, a tésztáját is magam gyúrom és nyújtom. Kétyen nagyon sokan csinálják így, volt akit én tanítottam meg a rétessütés fortélyaira, akadt, aki mástól tanulta. Igazából mi asszonyok mindent egymástól tanultunk” – tette hozzá.

Annyira belefeledkeztünk a beszélgetésbe, hogy közben szinte észre sem vettük, már ott gőzölgött az asztalon a finom túrós rétes. Isteni finom volt. Annus néni egész életében igazi közösségi ember volt. Nem akadt olyan rendezvény a településen, amelyet kihagyott volna, s immáron harminc éve ő a kétyi választási bizottság elnöke. Milyen fura is a sors, vasárnap országgyűlési választások lesznek, s bár az idein már nem akart részt venni, olyan sokan kérték, hogy maradjon, hogy nem mondhatott nemet.

Kétytől amúgy sem fog elszakadni, a temetőben nyugvó férjéhez mindig visszatér majd. S ki tudja, talán egyszer-egyszer belefér majd az idejébe, hogy begyúrjon és megsüssön egy-egy túrós, mákos, vagy diós rétest...

Fontos a sport szerepe a családban

Annus néninek két fia és négy unokája van. László építészmérnök és Pécsett lakik, Zoltán profi focistaként kereste a kenyerét. Utóbbit a bonyhádi futballrajongók is ismerhetik, hiszen a kétezres évek elején ő volt az Osztermájerrel, Tálassal, Magóccsal, Volárral fémjelzett, NB II-es Bonyhád Agraco FC edzője. Unokája, Nagy Olivér is ismert focista, a Pécsi MFC-ben nevelkedett, játszott Újpesten és a korosztályos válogatottakban is megfordult. Lányunokája pedig most fogja kimondani a boldogító igent Bodó Richárdnak, a Pick Szeged válogatott kézilabdázójának. Annus néni férje, Vince bácsi, súlyos betegség után két éve hunyt el, azóta egyedül él a nagy kétyi házban. Pontosabban élt eddig, mert most éppen költözik. Fiához, Lacihoz megy Pécsre, egy kertvárosi lakásba, hogy ne legyen egyedül és közelebb legyen a családjához, az unokáihoz. Munkája is van már: bármilyen meglepő, egy pécsi rétesezőben fog dolgozni, ahová már fél éve eljár betanítani, segédkezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!