Sparks Jason

2019.05.17. 14:00

ENSZ ifjúsági küldött lesz a volt garaysta

Sparks Jason, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának ötödéves hallgatója nemrég beadta jelentkezését az ENSZ magyar ifjúsági küldött pályázatára. Miután a legsikeresebben teljesített, szeptembertől átveszi a jelenlegi küldött helyét és New Yorkban is képviselheti a magyar ifjúságot.

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött fotó

Tolna megye szempontjából a hír azért érdekes és fontos, mert Sparks Jason, tipikus angolszász neve ellenére szekszárdi gyökerekkel rendelkezik.

Amerikai apa és magyar anya gyermekeként ugyan Los Angelesben született, ám óvodába már Szekszárdon járt, ahogy általános iskolába és középiskolába is.

Mindezekről pár sorral lejjebb bővebben lesz szó, most nézzük azt, hogy az egyetemistára milyen konkrét feladatok vártak az ENSZ-pályázat folyamatában.

Az első fordulóban egyperces videót kellett készíteni a magyar fiatalok időszerű gondjairól, valamint ki kellett tölteni egy munkalapot, melyen az ENSZ-szel kapcsolatos kérdések szerepeltek magyarul és angolul. A második fordulóba már mindössze tizenhárman kerülhettek. Az interjúzás úgy zajlott velük, akár egy izgalmas asztalitenisz meccs: kérdés-válasz, kérdés-válasz, angol, illetve magyar nyelven.

A jelöltek bizonyították földrajzi tájékozottságukat, valamint azt, hogy nem ismeretlen előttük a fenntartható fejlődés és az ENSZ működésének lényege.

A harmadik fordulóban a zsűri egy székfoglaló beszédet várt, természetesen angol nyelven a képzeletben már az ENSZ ülésén felszólaló jelöltektől. Ezután kreativitást felmérő feladatok, szituációs játékok, vitakészséget tesztelő próbák és általános tájékozottságot felmérő kérdések következtek.

A Bíráló Bizottság végül Sparks Jason számára ítélte meg az elsőséget.

Fotó: Beküldött fotó

Az egyetemista szeptemberig betanuló pozícióban lesz, kötelező gyakorlatot végez a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Emellett természetesen részt vesz a New York-i székülésen és egyéb konferenciákon.

Sparks Jason egyébként egyszer, gyermekkorában már járt New Yorkban, unokatestvéreivel együtt, de az nem volt több egy villámlátogatásnál. Gondolni sem mert volna arra, hogy egykor hivatalos küldöttként tér vissza oda, képviselve a magyar ifjúságot.

Földrajz és biológia a kedvenc tangárgyak között

– A sikernek részesei azon szekszárdi pedagógusaim is, akikre máig nagy szeretettel emlékezem – mondta Sparks Jason. – A Dienes Valéria Általános Iskolában Zalakovicsné Kovács Klára a földrajz és a biológia tantárgyakat szerettette meg velem.

Ez a vonzódás még tovább erősödött a Garay János Gimnáziumban, ahol Krausz Krisztina, Bosnyák Eszter és Pápai János tanároknak köszönhetően még jobban elmélyülhetett ezekben a tudományokban. Éppen ezért eredetileg földrajz-biológia szakos tanár szeretett volna lenni.

Végzős gimnazistaként egy nyílt napon azonban betekinthetett a pécsi orvostudományi egyetem munkájába. Azonnal megtetszett neki, amit látott és megváltoztatta eredeti pályaválasztási szándékát.

Sparks Jason számára még nem egyértelmű, hogy az orvostudomány mely területén dolgozna legszívesebben. Két út áll előtte, vagy kiválaszt egy klinikát és ott folytatja, vagy pedig a kutatás mellett kötelezi el magát, Jelenleg ez utóbbi vonzása az erősebb, de van még egy éve a döntésig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában