előadás

2019.07.19. 16:20

Érdekességeket hallhattak Thaiföldről

Fekete Dávid

Az Akácliget Alkotóműhely szervezésében mesélte el tapasztalatait thaiföldi utazásairól Kedves Tímea, aki összesen öt hónapot töltött az országban idegenvezetőként megannyi érdekes tapasztalatot szerezve. Ezek közül osztott meg néhányat a bátai Tájházban, ami zsúfolásig telt érdeklődőkkel csütörtök délutánra.

A Mesék, ízek, illatok Bangkoktól Chiang Mai-ig című, bő egy órás előadáson a thaiföldi mindennapokról, kulturális és vallási életről, valamint a számunkra szokatlan gasztronómiáról is beszélt. Végigkalauzolta a vendégeket az ázsiai ország történelmén, a mostani fővárostól, a legelsőig, a királyi palotától, a rizstermesztőkön át, egészen a még ma is élő törzsekig.

Elmesélte, hogy a hosszú nyakú nők számára, a padaung törzsben már nem kötelező a védjegyükké vált karikák viselete. Mindazonáltal mégis sokan folytatják ezt a hagyományt, leginkább a turizmus miatt, hiszen ez vált fő bevételi forrásukká. A hiedelmekkel ellentétben a nők nem halnak bele azonnal, ha leveszik a gyűrűket, ugyanakkor az elsorvadt izmok, az elmozdult csigolyák miatt iszonytató fájdalmat élnek át.

Szót ejtett továbbá a jellegzetes, számunkra bizarr ínyencségekről, mint a kígyó pálinka, vagy a sült rovarok, ahogyan arról is, hogy Thaiföldön a ladyboyok nem kirekesztésben, kiközösítésben részesülnek, a lélekvándorlásba vetett hitük miatt ugyanis teljesen természetesnek veszik, ha egy férfi nőként akarja leélni életét. Ezt előbb hormonokkal kezelik, majd felnőtt korukban különböző beavatkozások révén érik el a teljes átalakulást.

Mindeközben a vendégsereg megszagolhatta, megtapogathatta a különböző ereklyéket, amiket Kedves Tímea különböző utazásai során vásárolt. Az előadást taps és jókívánságok sora zárta.

Ez volt az Akácliget Alkotóműhely második előadása, korábban egy, a gyümölcsoltással kapcsolatos előadást szerveztek, a következő program előreláthatólag a természetes építőanyagokról szól majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában