jubileum

2019.06.01. 20:00

Érzelmileg is sokan kötődnek az ikonikus létesítményhez

„Ünnep, jelentős dátum ez a nap Tolna megye sporttörténetében. A megyeszékhelyek sorában utolsóként sportcsarnokot avatnak Szekszárdon.”

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Így kezdődött a Tolna Megyei Népújságban az a harminc évvel ezelőtti tudósítás, mely a szekszárdi sportcsarnok ünnepélyes átadásáról számolt be az olvasóknak. Az akkori viszonyokra jellemző – 1989-ben járunk, erőteljesen fúj a rendszerváltás szele –, hogy a korszak utolsó megyei gigaberuházásán a köszöntőt Jutkusz Győző, a városi tanács elnökhelyettese (!) tartotta. Ugyanakkor jutalmat vehettek át a kiváló munkát végzett kollektívák és dolgozók, természetesen köztük volt Huszti Pál, a sportcsarnok tervezője is.

Az átadás ezután kora estébe nyúló sportfiesztává változott, iskolások tartottak látványos bemutatókat, majd négy nemzet kosárlabda csapata mérkőzött meg egymással. Sőt, a kavalkád másnap teljesedett ki, hiszen Bene Ferenc olimpia bajnok labdarúgó vezetésével a magyar öregfiúk mérkőztek meg a szekszárdi Dózsa szeniorjaival. (Előbbiek győztek 5:2 arányban, Bene triplázott).

Így készült Fotó: TN

A létesítmény – akkori hivatalos nevén a Szekszárdi Sport és Szabadidő Központ – első igazgatója Keresztes János volt. – Roppant öröm volt számunkra az átadás, mert ez a létesítmény már nagyon hiányzott a városnak – mondta a nyugdíjas éveit immár Zala megyében töltő, volt vezető. – Várakozásunk be is igazolódott, hiszen a sportcsarnoknak köszönhetően például kézilabda, kosárlabda és súlyemelés terén kiemelkedő eredmények születtek. Jeles kulturális rendezvénynek, illetve szabadidős-családi programoknak is rendszeresen otthont adtunk. Az épület nemzetközi szinten is megfelelt a követelményeknek: amikor közel tizenhét év után átadtam a stafétabotot, összesen hetvenkét ország zászlaja sorakozott a szertárunkban...

Keresztes János jelenleg is tagja a Sportlétesítmények Magyarországi Szövetségének. Ezen minőségében számos új sportcsarnokot járt be, nem vitatja, hogy a harminc évvel ezelőtti viszonyokhoz képest a technikai és más jellegű fejlődés valamennyin látszik. De ezzel együtt is úgy véli, hogy a szekszárdi csarnok ma és a jövőben is megállná a helyét.

A jelenlegi igazgató tizennyolc éven át használta az egyes számú öltözőt

A manapság már Szekszárdi Sportközpont NKft. nevet viselő létesítmény jelenlegi igazgatója Csillag Balázs. Közel tíz esztendeje, 2009 ősze óta irányítja az intézményt. – Maga az üzemeltető szervezet az elmúlt hat–nyolc évben elég sok változáson ment át, miközben a sportcsarnok lehetőségeit napjainkig meghatározza és korlátozza eredeti adottsága – húzta alá Csillag Balázs. – Az építményen kívülre tekintve láthatjuk az atlétikai pályát, a műfüves focipályát, a fürdőt és a most épülő uszodát, egyedül a sportcsarnok maradt kívül ezen a megújuláson. Ezzel együtt is ikonikus épület, érzelmileg is rengetegen kötődnek hozzá. Jómagam is tizennyolc éven át használtam az egyes számú öltözőt, mint középtávfutó... Nem kétséges, hogy kellő tisztelet és hagyományőrzés szellemében zajlik az új sportcsarnok tervezése. Van támogatója az elbontásnak, illetve a felújításnak is, ez műszaki és sportszakmai kérdés, melyre az illetékesek megalapozott választ adnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában