faültetés

2020.02.23. 09:30

Fásítással növelik az erdők területét

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Az Agrárminisztérium tavaly elindított egy fásítási programot, aminek köszönhetően ma kedvezőbb feltételekkel lehet fát ültetni.

A programra jelentkezők eddig 11 ezer hektárnyi területre igényeltek támogatást. A szakemberek dolga, hogy olyan fafajt válasszanak, amely jól érzi magát az adott területen.

Ugyanakkor – a klímaváltozás miatt – azt is figyelembe kell venni, hogy 30-40 év múlva mire lehet számítani az országban. Az ország területének több mint 21 százalékát borítja erdő, ami szám szerint kétmillió hektár körüli terület. Tolna megyében ebből hetvenezer hektár feletti az erdőnagyság, Baranyában például 117 ezer, Somogy megyében közel kétszázezer hektár az erdő. Tolna megyében az erdők hatvan százaléka állami tulajdonban van, a többi magánterület. Idén tavasszal indul egy újabb – több mint 500 millió forintos – fásítási program iskolák, önkormányzatok, közösségek számára, melyekre majd ezután lehet jelentkezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában