tanévkezdés

2018.09.04. 07:00

Felberregett a csengő, iskolapadba ültek a tanulók

Az iskolák csengőjének berregő hangja tegnap azt jelezte, hogy elkezdődött a 2018/2019-es tanév. Ezt az eseményt országszerte közel egy és negyedmillió általános és középiskolás diák ünnepelte. Múlt héten a tankönyvcsomagok is megérkeztek, ez azt jelenti, hogy az intézmények tizenkét és fél millió kötetet fogadtak.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

A szekszárdi, a paksi és a tolnai járást tekintve az itteni általános iskolák első osztályaiba mintegy nyolcszáz kisdiák iratkozott be – mondta Gerzsei Péter. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) szekszárdi tankerületének igazgatója azt is közölte, hogy a hatosztályos gimnáziumok 7. osztályában száztíz tanuló, a gimnáziumok 9. évfolyamán négyszázharminchét tanuló kezdte meg a tanévet.

A Tamási Tankerületi Központ fenntartásában működő intézményekben – a Bonyhádi, Dombóvári és Tamási járások területéről van szó – tegnap az általános iskolák első osztályában hatszáznegyvenkilenc, a négy évfolyamos gimnáziumban kilencvennyolc, a nyolc évfolyamos gimnáziumban huszonhat tanuló kezdte meg tanulmányait – tájékoztatta lapunkat Szabó-Bakosné Rosta Margit szakmai igazgatóhelyettes.

Gerzsei Péter a szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola tanévnyitóján vett részt, Csike Tamás, a Tamási Tankerület igazgatója pedig a felújított Nagymányoki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában köszöntötte a diákokat az ünnepélyen.

A gyönki általános iskolában a tanévnyitó alkalmával vehették birtokba a diákok a felújított sporttermet. A Hőgyészi Hegyhát Általános Iskola és Gimnázium Gyönki Tagintézménye tizennégy település kétszáznyolcvanöt tanulójának nevelését, oktatását, művészeti képzését végzi.

Az iskola berkeiből indult az országos és határon túli sikereket is elért Harmónia – Rend-Band Gyermekkórus és Zenekar. A csapat Häuszer Beáta kórusvezető, Schmidt Péter zenekarvezető és Heil Ákos felkészítő közreműködésével tavaly februárban a P. Box: A Zöld, a Bíbor és Fekete című dalát adta elő a Suli-farsangon. Két héttel később a legnagyobb videomegosztónak köszönhetően a fél ország erről beszélt.

A kiemelkedően tehetséges gyerekekből álló könnyűzenei formáció az idei Országos Mérnökbálon keltette fel a Duna Aszfalt képviselőinek figyelmét. Az éves céges rendezvényre meghívott Harmónia – Rend-Band tagjai a fellépésük után meséltek az iskola sporttermének rossz állapotáról. A társadalmi felelősségvállalás kérdését kiemelten kezelő cég ekkor ajánlotta fel segítségét, és a felújítást közel huszonegy és fél millió forinttal támogatta. A tegnapi ünnepélyen a szimbolikus óriáscsekket Lehel Zoltán innovációs főmérnök és szóvivő adta át az intézmény két diákjának, Bakonyi Lilinek és Dránovics Hannának.

Az új tanév a megyében több iskolának is meghozta, avagy hamarosan meghozza a felújítást. Nagymányokról már szó esett, Tolnán pedig egyszerre négy intézmény is kedvezményezettje az EU-s TOP-pályázatnak. Az Eötvös, a Kossuth Lajos, a Bartók és a Szent Imre Utcai Általános Iskolák épületeit, megfelelve az energetikai korszerűsítés követelményének, szigetelik és kicserélik a nyílászárókat is. Néhány simítás még hátravan, de a munka nagyja már kész. A Szent Imre utcai iskola esetében a tervek között szerepel a külső tatarozás is, ennek a feladatnak a végrehajtásához azonban még támogatást kell szerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában