Gyakorlati munka védőtávolsággal

2020.03.19. 11:30

A vészhelyzetben új szabályok lépnek életbe

A szakképzési feladatok ellátásának új rendjét követeli meg a veszélyhelyzet. Erre nézve adott ki tájékoztatót a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Hága László titkár és Vidáné Hévizi Bernadett szakképzési vezető aláírásával hitelesítve.

Munkatársunktól

Fotó: Makovics Kornél

A közismereti és szakmai elméleti ismeret­anyag oktatása tantermen kívüli, digitális munkarendben zajlik a helyzetre való tekintettel. A szakmai gyakorlati oktatást lehetőség szerint digitális munkarendben, vagy egyéni felkészüléssel, projekt­feladat előírásával kell teljesíteni.

Képünk illusztráció Fotó: Makovics Kornél

Amennyiben a duális képzés keretében a gyakorlati képzőhely, a gazdasági kamara, az iskola vagy a képzésben résztvevő tanuló úgy ítéli meg, hogy a szerződéses tanuló gyakorlati oktatása a képzőhelyen biztonságosan nem megoldható, az iskola és a gyakorlati képzőhely közösen dönt a gyakorlati oktatás halasztásáról, vagy digitális munkarendben történő megszervezéséről.

A tanuló a duális képzőhelyen történő gyakorlati oktatásra nem kötelezhető. Amennyiben a duális képzőhely a továbbiakban is megtartja a gyakorlatot, az iskolához küldött nyilatkozat mellett kiemelt figyelmet kell fordítania az alábbi járványügyi szempontokra: az oktatók gondoskodnak arról, hogy a tanulócsoportok egymástól elkülönítve használják a szociális helyiségeket és az étkezőt; a gyakorlati munkán 1 munkahelyen 1 tanuló tartózkodhat, a védőtávolság betartásával.

Ha a szülő úgy dönt, hogy nem küldi el a tanulót a gyakorlati foglalkozásra, akkor a hiányzás igazoltnak minősül; a termelő területeket a felelős oktató nyilatkoztatja az előírt szabályok betarthatóságáról, betartásáról.

A március 15. napját követően esedékes szintvizsgákat el kell halasztani, iskolai egyeztetés alapján az összefüggő szakmai gyakorlat kezdetére, a tanulók szintvizsga nélkül is tanulószerződést köthetnek.

A gyakorlati képzéssel kapcsolatos részletszabályokról még nem érkeztek egyértelmű információk. Az elszámolással kapcsolatban további intézkedésig a normál menetrend az irányadó.

A kamara kérte a képzőhelyeket, hogy ezen a felületen legkésőbb március 18. szerda 12 óráig nyilatkozzanak arról, hogy továbbra is vállalják-e a tanulók képzését. Az utóbbit vállaló döntésről, avagy később annak megváltoztatásáról pontos adatokkal tájékoztatni kell az illetékes kamarát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában