madáritató

2018.07.15. 13:00

Ha természetes, akkor jobban kedveli a madár

Hanol Erzsébet

Kánikula idején minden élőlény számára fontos a megfelelő folyadékpótlás, így a madaraknak is. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság legutóbbi hírlevelében szolgált néhány jó tanáccsal azok számára, akik a kertjükben szeretnének madáritatót kialakítani.

Minél természethűbb egy itató, annál inkább kedvelni fogják a madarak. A természetközeli látvány megalkotásához jószolgálatot tesznek például a patakkövek, a sóderágy vagy a betelepített vízi növények. Arra azonban érdemes ügyelni, hogy az itató lassan mélyülő legyen, és érdemes a közepére egy lapos követ helyezni, ahol a madarak megállhatnak, leszállhatnak.

Az is fontos, hogy az itató árnyékos vagy félárnyékos helyen legyen, így védi a madarakat a tűző napsütéstől, illetve a víz is lassabban párolog, ha árnyékban van. Az elhelyezés szempontjából az is lényeges, hogy a macskák nehezen tudják megközelíteni, máskülönben az itató könnyen a madarak vesztőhelyévé válhat. Az énekesmadarak számára fontos, hogy az itató közelében találjanak búvóhelyül szolgáló cserjéket, fiatal fákat, ahol veszély esetén gyorsan meghúzhatják magukat. Az ilyen menekülő útvonalak biztosítása garancia lehet az itató népszerűségére.

A madáritatóban szeretnek fürdeni a rigók, a kék cinegék, a vörösbegyek. A madarak számára a fürdés, a tollazat tisztán tartása állandó, létfontosságú tevékenység, az itató erre a célra is tökéletes. Figyelni kell arra is, hogy amennyiben nincs átfolyása a medencének, az itató vizét rendszeresen cserélni kell. Itatásra legmegfelelőbb az esővíz. Szintén lényeges, hogy miután az itatóhoz szoktak a madarak, a vízutánpótlásáról folyamatosan gondoskodni kell, nem szabad becsapni a madarakat.

David Attenborough, a neves brit természettudós a közösségi oldalán megosztott posztban hívta fel a figyelmet a méhek táplálására. Mint írta, a méhek elfáradhatnak, egyszerűen előfordulhat, hogy nincs erejük visszarepülni a kaptárjukba. Ha valaki ilyennel találkozik, azzal segíthet, ha egy evőkanál vízben felold két evőkanál porcukrot, és az elegyet egy kanálban kiteszi a méheknek, akik ettől új erőre kapnak, és haza tudnak térni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában