összefogás

2019.06.05. 20:00

Határon túli rászoruló társaikon segítettek a szekszárdi kisdiákok

Nemes cél érdekében fogtak össze a szekszárdi Illyés Gyula Gyakorló Általános Iskola dolgozói, pedagógusai, diákjai és szüleik. Erdélyi, székelyföldi gyermekotthonban lakó kis rászorulóknak gyűjtöttek adományokat.

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött kép

A szekszárdi tanulók a még szép állapotban lévő, de már nem használt játékaikat, kinőtt ruháikat tették dobozokba, hogy ezek az adományok azon társaikhoz kerüljenek, akiknek nagyobb szükségük van rájuk. A szállítmány a felnőttek jóvoltából tartós élelmiszerekkel, tisztítószerekkel, egyéb használati tárgyakkal, valamint az iskola könyvtárából származó kötetekkel is gyarapodott.

A dobozok teljesen megtöltötték a csomagterét annak a kisbusznak, mellyel prof. dr. Szécsi Gábor, a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánja tette lehetővé a szállítást. A jármű a gyergyószárhegyi Kájoni János Gyermekotthonba vitte az ajándékokat és utasait. Így Milánkovits Erika iskola­pszichológust és Kövérné Leimszider Mónika pedagógiai asszisztenst a gyakorlóiskolából, valamint dr. Zádori Iván dékánhelyettest és Karácsonyi Dóra marketing- és pr-referenst, mint kari képviselőt.

A szárhegyi, bentlakásos otthon részben önellátó intézmény a falu legszélén, ahol napi huszonnégy órában foglalkoznak a nevelők jelenleg huszonhárom fiatallal. Az egészen kicsi óvodásoktól a középiskolásokig több korosztály, fiúk-lányok élnek együtt a házban. Sok mindent igyekeznek maguk előteremteni, állatokat tartanak, növényeket termesztenek, szalámit, lekvárt készítenek, fűszereket szárítanak teafűnek, vagy éppen virágokat szednek a kertből asztaldísznek. Mindent ugyanakkor nem tudnak maguknak előállítani, így mindennemű támogatásra nagy szükségük van.

– Minden gyermeket befogadunk, akinek élethelyzetéből fakadóan nincs lehetősége, hogy családban éljen – közölte Csergő Hajnalka, az otthon vezetője. – Állami támogatást keveset kapunk, adományokból, önfenntartásból próbáljuk megoldani a hétköznapokat. Minden gyermek iskolába, óvodába jár, alapvető kötelezettségeiknek eleget tesznek. Önállóságra, rendszeres munkavégzésre igyekszünk nevelni őket.

Ígéret a látogatás viszonzására

– Régi vágyam volt, hogy egyszer betekintést nyerjek egy, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett gyermekotthon életébe – mondta Milánkovits Erika, a gyűjtés ötletgazdája. – Ez most megvalósult. Jómagam közel tizenhat évet dolgoztam az itthoni gyermekvédelmi szakellátásban, számos tapasztalatot nyerve. Böjte Csaba hitvallását, a gyermekekkel folytatott áldozatos munkáját példaértékűnek tartom. Érdekelt, mennyiben működik másképp egy erdélyi, mint egy magyarországi gyermekotthon. Az ötlet megvalósulásában sokat köszönhetek a Gyakorló Általános Iskola igazgatónőjének, Bucsányi­né Gréczy Gabriellának, aki maximális támogatást biztosított, valamint dr. Varga Istvánnak, a KPVK egyetemi adjunktusának, aki az egész folyamat egyik facilitátora volt. Dr. Madarassy Ágnes, az alapítvány kuratóriumi tagja tett javaslatot a szárhegyi otthon támogatására. Céljaink között szerepel, hogy Csaba testvér ellátogasson intézményünkbe, erre ígéretet is kaptunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!