Hallgassa élőben!
Fotó: A szerző felvétele

Térségfejlesztő programokat szervez az egykori babkirály

Mezőgazdasági üzemekben, vezető beosztásokban dolgozva megtanult az emberekkel bánni, az embereknek munkát adni Nagy Ferenc. Később, a munkaügyi hivatal térségfejlesztőjeként nagy hasznát vette ennek. Nyugaton vidéki munkanélküliség nincs. Szeretné, ha Magyarországon sem lenne.

Babkirály. Így nevezték a nyolcvanas évek elején Nagy Ferencet. Ágazatvezetőként dolgozott a sióagárdi téesznél, ahol 140 hektáron termeltek zöldbabot. Ehhez jött még potom negyven hektár sárgarépa és tíz hektár paprika. Ez utóbbit háromszáz ember gondozta az akkori családi vállalkozásban, amit úgy neveztek, hogy háztáji.

– Hatalmas kertészet volt – emlékszik vissza. – Szamócát termeltünk a svédeknek. De azt csak a hajnali harmattal engedték szedni, négytől kilenc óráig. Emiatt bérfeszültség keletkezett, mert az asszonyoknak, akik szedték, meg kellett fizetni a plusz- munkát, s így többet kerestek, mint egy kombájnos. Úgyhogy a problémák láttán elvitték a svédek máshová a munkát. Aztán kezdett leépülni az egész kertészet. Mára híre-hamva sincs.

Sióagárdról a mőcsényi téeszhez került a jó nevű szakember, ahol a szőlész-borász üzemágat vezette. A kilencvenes évek elején pedig a bátaapáti Eurobor üzem létrehozásában volt oroszlánrésze. A vegyes tulajdonú cég (olasz–magyar–német) vezetése azonban megvált tőle, mert kiállt a dolgozók érdekeiért.

A munkaügyi központban kötött ki. Először mint ügyfél, aztán mint alkalmazott, térségfejlesztési tanácsadó. Nagy tapasztalata volt abban, hogyan kell helyi munkát adva helyben tartani a kistelepüléseken élőket. Közelről látta a nagyüzemek – szövetkezetek és vállalatok – szétesését, és volt receptje arra, mi módon érdemes és lehetséges menteni a menthetőt.

– A rendszerváltás már a nyolcvanas évek közepén elkezdődött – állítja –, bejöttek a gmk-k, erősödtek a kiscégek, a nagyok recsegtek-ropogtak. Az élelmiszeriparban kezdtek szállítási és fizetési problémák mutatkozni, főleg a keleti piacon. A paksi konzervgyár raktárai megteltek, de az áru nem mozdult. Volt gond bőven. Tudom, mert munkaügyi központosként én vezényeltem le a folyamatot. A paksiaknál is, a simontornyai bőrgyárnál, a nagymányoki brikettgyárnál, a Szekszárdi Húsipari Vállalatnál is.

Amerikaiak tartottak nekünk képzést a tömeges létszámleépítésről. Azt is tőlük tanultuk meg, hogy nem kell elkeseredni ha valami véget ér, mert kezdődhet valami új. És valóban. Tény, hogy a szocialista nagyüzemek szétesése sokak életét megkeserítette, ám jó néhány olyan emberrel is találkoztam, aki örömmel újságolta, hogy megcsinálta a szerencséjét.

A munkaügyi hivatalban azt tapasztalta Nagy Ferenc a kilencvenes években, hogy a központilag elrendelt munkahelyteremtő és felzárkóztató programok nem igazán működnek. Ezért hatékonyabb megoldásokat keresett, és talált. Külföldi szakmai utakon is szerzett ismereteket, ahol nagyon megjegyzett egy mondatot: Nyugaton vidéki munkanélküliség nem létezik. A falusi fodrász délelőtt nyitva tart, mert nincs több kuncsaftja, délután meg gondozza a virágait, gyümölcsfáit, és hétvégén viszi a piacra. Itthon is megvalósítható lenne ez. Sor is került rá. A projektek sikertörténete megjelent egy szakkiadványban 2011-ben.

– A belecskai és a kisvejkei helyi gazdaságfejlesztési elképzelések nagyon bejöttek – mondja –, de a legtöbb embert a Sorsfordító program mozgatott meg. Három megye (Tolna, Somogy, Baranya) 28 településéről, kétszázan vettek részt benne. Országszerte példaként emlegették. A lényeg, hogy egy kis földhöz kell juttatni a kisembert, és akkor megjön a munkakedv, kialakul a jó gazda szemlélet, értelme lesz a helyben maradásnak.

Nyugaton azt mondják: a sok kis parcella lényegesen hatékonyabban működtethető, mint a néhány nagy. Ez nálunk is bebizonyosodott a téeszes-háztájis időkben. Tehát, az az ideális területnagyság, amit egy család gondozni képes. Ne halmozzunk, ne a bevétel, a pénz oldaláról közelítsük meg a kérdést – persze az se lényegtelen –, hanem a munkára tegyük a hangsúlyt.

Mostanában egyházakkal, kistelepüléseken szolgáló, agilis, falumentő lelkipásztorokkal keres kapcsolatot a tapasztalt szakember. A megvalósuláshoz legközelebb a Békés megyei Tótkomlóson áll egy térségfejlesztő kezdeményezése, melyhez partner az evangélikus gyülekezet. Nemcsak egy sima mezőgazdasági vállalkozásban gondolkodnak, amiből az egyháznak bevétele lesz, és finanszírozhatja az idősgondozást meg más feladatait, hanem az a cél, hogy sok család bekapcsolásával, sokan jussanak jövedelemhez, s ezáltal a térség felemelkedése valósuljon meg.

– Már Magyarországon is kezd teret nyerni ez a szemléletváltás – mutat rá. – Úgy is lehet gazdálkodni, hogy ne a kevesek hirtelen, hanem a sokak egyenletes felemelkedését szolgáljuk. A profit helyett az ember, a környezet kerüljön a középpontba. És ki írta a legjobb szakkönyvet az etikai alapon történő gazdálkodásról? Egy apáca: Baritz Sarolta Laura.

A tisztességességet hangsúlyozza, ami többek között azt is jelenti, hogy nem vegyszerezem túl a terményt, nem rakok az élelmiszerbe egészségre káros anyagokat. Most online képzést indít a nővér Keresztény gondolkodás a gazdaságban címmel. Megígértem neki, hogy Tolna megyéből is toborzok jelentkezőket.

Kertészmérnök

A 70 éves Nagy Ferenc a Csongrád-Csanád megyei Csanádpalotán született 1951-ben. Három diplomát szerzett felsőfokú oktatási intézményekben: kertészeti főiskola (1975), kertészeti egyetem (1987), közgazdasági egyetem (1994). Dolgozni a szekszárdi tanácsnál kezdett, 1975-ben. Parkok tervezését, kivitelezését végezte. A sióagárdi téesznél zöldségtermesztési, a mőcsényi téesznél szőlészeti-borászati ágazatvezető volt 1979 és 1991 között, majd a bátaapáti olasz–magyar–német vegyesvállalat, az Eurobor Kft. megalakításán dolgozott.

Pályafutását a megyei munkaügyi központnál folytatta 1992-től egészen 2007-es nyugdíjba vonulásáig. Nagyvállalatok tömeges létszámleépítésének levezénylése, és térségfejlesztő projektek megszervezése volt a feladata. Térségfejlesztéssel nyugdíjasként is foglalkozik. Rengeteg tapasztalata van e téren, ismeri a hatékonyság titkát. Sokakat segített egy csődhelyzet utáni újrakezdésben. Szekszárdra házasságkötése révén került a hetvenes évek közepén. Két gyermeke és két unokája van.

Borítóképünkön: Nagy Ferenc, az etikai alapon történő gazdálkodást ismertető kiadványokkal

Hozzászólások

Orvvadászat
Szigonypuskával gyilkolták meg egy görög sziget kabalaállatát
Forma-1 / 21 perce
Idén is Herendi porcelántrófeát kapnak a Magyar Nagydíj dobogósai
Jól halad a jegyeladás a péntektől vasárnapig tartó Forma-1-es Magyar Nagydíjra.
Gyász
EMLÉKEZÜNK... AVRAMUCZ SACI 1961-2017
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FETZER JÁNOSNÉ zombai lakos 70 éves korában elhunyt. Temetése 2021. július 26-án, hétfőn, 17 órakor lesz a zombai temetőben. Gyászmise 16 órakor a zombai katolikus templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PUKLI FERENCNÉ szül.: Klopcsik Rozália szekszárdi lakos 77 éves korában elhunyt. Szeretett hozzátartozónk hamvasztás utáni végső nyugalomra helyezése 2021. július 28-án, szerdán, 15 órakor lesz a szekszárdi alsóvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SOMOGYI LAJOSNÉ szül.: Rácz Anna szekszárdi lakos 91 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni végső nyugalomra helyezése 2021. július 27-én, kedden, 15 órakor lesz a szekszárdi alsóvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy STREICHER ANTAL kisdorogi lakos életének 93. évében elhunyt. Temetése 2021. július 23-án, pénteken, 15 órakor lesz a kisdorogi temetőben. Előtte gyászmise. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KORCSMÁR JENŐNÉ szül.: Puxler Magdolna mözsi lakos 86 éves korában elhunyt. Hamvainak végső nyugalomra helyezése 2021. július 26-án, hétfőn, 15 órakor lesz a mözsi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MARTIN JÁNOS RUDOLFNÉ bonyhádi lakos 71 éves korában elhunyt. Temetése 2021. július 22-én, csütörtökön, 15 órakor lesz a bonyhádi evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Kérjük a részvétnyilvánítást mellőzni. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MÓZES JÓZSEF szekszárdi lakos 89 éves korában elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2021. július 23-án, pénteken, 15 órakor lesz a szekszárdi alsóvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSENDE LÁSZLÓNÉ szül.: Fonyó Margit (Gitta) szekszárdi lakos életének 90. évében csendesen elhunyt. Búcsúztatása 2021. július 22-én, csütörtökön, 15 órakor a szekszárdi újvárosi temetőben lesz. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÖRÖK LAJOSNÉ váraljai lakos 67 éves korában elhunyt. Temetése 2021. július 21-én, 15 órakor lesz a váraljai temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítástól szíveskedjenek eltekinteni. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy REINAUER MIHÁLY szekszárdi lakos 68 éves korában elhunyt. Temetése szűk családi körben került megtartásra a szekszárdi alsóvárosi temetőben. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy AMBRUS ZOLTÁN kétyi lakos életének 78. évében elhunyt. Temetése 2021. július 20-án, kedden, 17 órakor lesz a kétyi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
„Nem múlnak el ők, akik szívünkben élnek, hiába szállnak álmok, árnyak, évek.” MEGEMLÉKEZÉS SCHWÁB KILIÁN halálának 20. és lánya TÓTH LÁSZLÓNÉ szül.: Schwáb Mária halálának 7. évfordulójára. Szerető családjuk
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy JUNKUNCZ JÁNOS szedresi lakos 65 éves korában elhunyt. Szeretett hozzátartozónk hamvasztás utáni végső nyugalomra helyezése 2021. július 17-én, szombaton, 11 órakor lesz a szedresi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABJÁN SÁNDOR szekszárdi lakos 58 éves korában váratlanul elhunyt. Szeretett hozzátartozónk hamvasztás utáni végső nyugalomra helyezése 2021. július 16-án, pénteken, 15 órakor lesz a szekszárdi alsóvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
„Tied a csend, a nyugalom miénk a könny a fájdalom.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ JÓZSEF volt Gemenc Volán dolgozó szekszárdi lakos 66 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni végső nyugalomra helyezése katolikus gyászszertartás szerint 2021. július 16-án, pénteken, 13 órakor lesz a szekszárdi alsóvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BODÓ LÁSZLÓ szekszárdi Főposta volt rovatolója szekszárdi lakos 79 éves korában váratlanul elhunyt. Búcsúztatása 2021. július 16-án, pénteken, 15 órakor lesz a tamási temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GARABÁS JÓZSEFNÉ szül.: Denk Margit szekszárdi lakos 80 éves korában elhunyt. Szeretett hozzátartozónk hamvasztás utáni végső nyugalomra helyezése 2021. július 16-án, pénteken, 11 órakor lesz a szekszárdi alsóvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÁTRAI FERENC cikói lakos 81 éves korában elhunyt. Temetése 2021. július 15-én, csütörtökön, 13 órakor lesz a cikói temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Kérjük a részvétnyilvánítást mellőzni. Gyászoló család
,,Az Édesanyák nem halnak meg, csak fáradt szívük megpihen." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HEROLD JÁNOSNÉ szül.: Miksai Klára volt laborasszisztens életének 71. évében elhunyt. Temetése 2021. július 14-én, szerdán, 16 órakor lesz a váraljai temetőben. Gyászoló szerettei
Kipróbáltuk / 53 perce
OPPO Reno5 5G – keleti kényelem, nyugati izgalom
újabb tragédia / 1 órája
Ivott egy keveset, majd úszni ment – csak a holttestét találták meg
tündérszépek / 1 órája
A bájos balerina téged is a mediterrán magyar kisvárosba csábít azonnal
Sz. A.
menü / 1 órája
Együtt még a diéta is könnyebb
MW
Környezetvédelem / 1 órája
A Balatonról szól Áder János legújabb podcastje
gyanús bejegyzés / 1 órája
Elhagyja a pályát a közkedvelt sorozatszínész?