sárgadinnye

2018.08.04. 09:30

Igazi vitaminbomba a nyár édes slágere

Munkatársunktól

Fotó: Makovics Kornél

Bár több szó esik a görögdinnyéről, azért ne feledkezzünk meg sokak kedvencéről, a sárgadinnyéről sem. Ezt az édes, aromás gyümölcsöt már több mint négyezer éve termesztik, és hasonlóan a görögdinnyéhez, sokféle változata alakult ki. Karakteres íze és illata miatt nem mindenki kedveli, főleg gyermekkorban. Sokan azt sem tudják róla, hogy daganatmegelőző hatású és kitűnő fogyókúrás gyümölcs, amely hozzájárul a csontok és a fogak egészségéhez is.

A gyümölcsben az A- B1- , B2-, B3-, B7 és C-vitamin mellett folsav, cink, foszfor, kalcium, kálium, króm, magnézium, mangán, nátrium, réz és vas, valamint különböző gyümölcssavak is megtalálhatók. Gyermekek esetében a sárgadinnye megkóstoltatásával érdemes megvárni, míg a baba kilenc-tíz hónapos lesz, persze ennek időpontja függ attól is, hogy mikor van a gyümölcs szezonja. Érdemes a sárgadinnyét is – más gyümölcsökhöz hasonlóan – fokozatosan bevezetni az étrendbe. Először csak néhány csepp lével kell megkínálni a kicsit, majd lehet fokozatosan emelni az adagot. A pépes változat után pedig következhet a magtalanított, felkockázott gyümölcs a nagyobb babák esetében. A sárgadinnyéből készíthető többek között leves, fagylalt, színe és íze révén pedig remek alkotóeleme a gyümölcssalátáknak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában