Kerti parti

2017.07.21. 08:20

Irány a kert! Itt van a grillezés főszezonja!

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a grillezés, aminek most van a főszezonja. A kerti sütögetés jó közös móka lehet, megvan a maga hangulata, akár családi körben, akár baráti társaságban zajlik. A legjobb eredmény érdekében viszont nem árt néhány szabályt betartani.

Hargitai Éva, Illusztráció: Shutterstock

Forrás: Shutterstock

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a szabadban való sütés-főzés, nálunk is egyre kevesebb olyan háztartás van, ahol ne lenne legalább egy egyszerű grillsütő. Rendezvényekre is egyre gyakrabban rendelnek grill- szakácsot, az emberek szívesen válogatnak az ízek között, csipegetnek, beszélgetnek közben. Összességében megvan a maga hangulata.

Otthon van a grillezés területén Manzinger László, a Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolájának szaktanára is. Elmondta, sokféle grillsütőt kipróbált már az elektromostól kezdve a lávakövesen át a gázosig, de a faszénre esküszik továbbra is. Egyrészt ízben is jobb eredményt produkál, másrészt látványosabb is például, amikor sötétedés után pattog a parázs a sütőben. Elvileg bármit lehet grillezni, a szakember többnyire gyorsan átsülő húsokat használ, már csak azért is, mert amint elkezdődik a grillezés, általában mindenki azonnal éhes lesz. A célra kiválóan alkalmas a csirkemell, a filézett csirkecomb, a sertéstarja, valamint a marhabélszín darálva, vagy szeletelve. Érdemes a keményebb, illetve a túl zsíros húsokat kerülni, a faszénre csöpögő zsír égése kellemetlen mellékíz kialakulásához vezethet. A grillezés lényege, hogy a magas hőfokon sülő húson képződik egy vékony kéreg, amely belül tartja a beltartalmat, az étel jó szaftos és ízletes marad. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a sütéssel megvárják, amíg a grill kellőképpen felforrósodik. Amennyiben türelmetlenek, a hús kiszárad, fogyaszthatatlan lesz. A grillezés másik meghatározó momentuma a pácolás. Ez akár napokig is eltarthat, hiszen a fűszerek és az olaj alatt már nem romlik, csak érik az alapanyag. Viszont ha hosszabb ideig tart a folyamat – marha esetében akár egy hétig is –, ajánlott minden nap megforgatni a húst, és amennyiben vizet enged, akkor azt kiönteni alóla, mert a víz a felelős az esetleges kellemen ízekért. A bélszínt a szakember például kétnaponta kiveszi a tálból és kiönti alóla a vizet. 

A köretek esetében is azt lehet elmondani mint a húsoknál, szinte mindent lehet grillezni a paprikától kezdve a padlizsánon át a gombáig. A zöldségekkel kapcsolatban hangsúlyozta, ezeket csak a rácson fűszerezzék, mert egyébként levet engednek és elvesztik beltartalmukat.

Manzinger László elmondta, náluk például az egyik kedvenc a kevés mustárral, Erős Pistával és mézzel pácolt csirkemell. Hozzátette, a méz semlegesíti a paprika csípősségét, így a végeredmény inkább pikáns lesz mint erős. A hölgyek körében nagyon kedvelt ez a fűszerezés. Hasonlóan pikáns ízt ad, ha a húshoz kevés sót, majorannát, oliva olajat adnak, majd felöntik kólával és ebben a keverékben hagyják állni.

Akad, aki saját maga építi meg álmai grillkonyháját

Dani olyannyira pártolja a grillezést, hogy saját grillpultot épített a kertjükben munkalappal, mosogatóval, tárolókkal. Apránként halad, másfél éve kezdte a munkát, és még mindig alakul a rusztikus kerti konyha. Nem pusztán látványberuházásról van szó, hiszen hetente grilleznek családi körben, baráti társaságban. Egyrészt szeretik a faszénen születő ízeket, másrészt jó családi móka is. Különösen élvezi a família legkisebb tagja, aki szívesen sütöget apával. Neki egyébként a fehér grillkolbász a kedvence, a felnőttek viszont leginkább tarját sütnek, és kedvelik a grillsajtot is, mindezek mellé saláta jár. A fiatal apuka hangsúlyozta, a grillezést igazán ki kell tapasztalni. Azt is, hogy mikortól jó a faszén – nem szabad türelmetlennek lenni, meg kell várni, hogy szépen kifehéredjen a teteje a hamutól –, azt is, hogy mennyit kell belőle a sütőbe tenni, azt, hogy a húst nem szabad magára hagyni, mert lassan kezd sülni, aztán gyorsan megég, a szénből pedig néha 30-40 centis lángok is fel tudnak csapni, ha zsiradék cseppen rá. Ja, és a grill kiválóan alkalmas szalonnasütésre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában