jótékonyság

2018.12.18. 20:00

Iskola főzött menüt a hajléktalanoknak

Negyven adag étellel lepte meg ma a Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolája a megyeszékhely hajléktalanszállójának lakóit. A gulyáslevesből és túrós batyuból álló menüt szaloncukorral is megédesítették.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

A szeretet ünnepének közeledtével felértékelődik a másokkal való törődés fogalma. Ilyenkor már egy jó szó is nagyon sokat jelenthet, egy apró kis ajándék, vagy kedves gesztus pedig talán még többet. A Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolájában ezért döntöttek úgy, hogy egy jó ügy mögé állnak.

– Sajnos, elég sok hajléktalannal lehet találkozni az országban – mondta Baráth Péter gyakorlati munkaközösség vezető. – Szekszárdon is akadnak fedél nélküliek. Ezért merült fel bennem a gondolat, hogy mi, vendéglátósok, úgy járulnánk hozzá méltó módon az ünnephez, ha valami finomságot készítenénk az elesett emberek számára. Ötletemmel általános egyetértésre találtam. Az ételt kollégám, Manczinger László mesterszakács főzte meg. A diákok is örömmel ajánlották fel segítségüket, így mintegy negyvenen tették lehetővé, hogy a tervből valóság legyen. Szólnom kell az intézmény vezetéséről is, hiszen nekik köszönhető az anyagi háttér biztosítása.

Szűts László, a hajléktalanszálló szakmai vezetője mindehhez hozzátette: lehetőség szerint igyekeznek minél meghittebbé tenni a karácsonyi–szilveszteri ünnepi időszakot. – Egy szemlátomást nagyon finom menü is hozzájárul a jobb közérzethez. Az adományozó jóvoltából éppen ez történt – állapította meg.

Erzsébet már megízlelte a gulyáslevest, miután jó étvágyat kívánva megszólítottuk. Az asszony Sárospatakról került Szekszárdra, immár egy éve.

– Megköszönjük, hogy gondolnak ránk az iskolában – tolmácsolta társai érzéseit is, majd ismét belemerítette kanalát a levesbe. – Nagyon finom! – adott gyors szakvéleményt.

Telt házzal üzemel a létesítmény

Szekszárd nem Budapest: ennek a nyilvánvaló ténynek bizonyos összefüggéseiben bomlik ki az értelme. Például az, hogy míg a fővárosban élő fedél nélküli emberek nem csekély része igyekszik elkerülni az ottani hajléktalanszállókat, addig Tolna megye székhelyén az erre szakosodott intézmény telt házzal üzemel. Akadnak néhányan, akiknek nem jut ágy, ők matracokon alszanak. Mindent összegezve, végzett egy gyors fejszámolást Szűts László, úgy negyvenre tehető a létszám. Éppen ennyi adag ételt készített az iskola.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában