tavak helyzete

2018.03.03. 11:30

Jégre lépni tilos!

Sokak bánatára az elmúlt napok mínuszai sem voltak elegendőek ahhoz, hogy a helyi tavak alkalmasak legyenek a korcsolyázásra. Összefüggő jégréteghez legalább két hét fagyra lenne szükség, hétvégétől viszont már melegszik az idő.

Melcher Alexa, fotó: Shutterstock illusztráció

Noha egyre több városban – Tolna megyében például Szekszárdon, Pakson – is van műjégpálya, sokan továbbra is előnyben részesítik a szabad vizeket. A törvény alapvetően tiltja a természetes vizeken való korcsolyázást, azonban a víz kezelője dönthet úgy, hogy engedélyezi. Amennyiben a kijelölt helyeken kívül megy rá valaki a jégre, akár több tízezer forintjába is kerülhet a szabálysértés.

Tolna megyében az egyik kedvelt helyszín Sötétvölgy. A tavat bérbe vevő horgászegyesület elnöke, Nagy Csaba azonban a TEOL-nak elmondta, hogy a tavon mindig is tilos volt korcsolyázni, ez idén sem változott. Erre táblák is figyelmeztetnek. A környékét végig nádas szegélyezi, ezért soha sem fagy be annyira, hogy ott biztonságosan jégre lehessen lépni. Hozzátette, ez a pár nap mínusz nem volt elegendő ahhoz, hogy a szabad vizek befagyjanak, ugyanis 10-15 centiméter vastagságú jégréteg kell ahhoz, hogy rá lehessen menni. Nagy Csaba leszögezte, nem tudnak felelősséget vállalni azért, ha az emberek figyelmen kívül hagyják a tiltást. 

Tolna megye másik kedvelt korcsolyázó helye Fadd-Dombori. Wusching Gábor, a holtág környékéért, a strand üzemeltetésért felelős Fatodi Kft. ügyvezetője szerint, hiába vannak kemény mínuszok, a szél fúj, ami azt eredményezi, hogy hullámzik a holtágban a víz, és ezért sem a faddi, sem a tolnai rész nincs befagyva. A csendesebb öblök azok, ahol egybefüggő jégréteg található, de sajnos az is olyan vékony, hogy a jégre lépés életveszélyes. Hozzátette, tavaly januárban volt utoljára olyan masszív jég, amikor lehetett korcsolyázni a holtágon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában