nyári időszak a legalkalmasabb

2018.08.19. 07:00

Kell a kéményszemle a fűtési szezon előtt

Lassan két éve lesz októberben, hogy változott a kéményseprés addigi rendje. A magánszemélyek számára a szolgáltatás ingyenes lett és a katasztrófavédelem végzi, míg a vállalkozók, gazdálkodó szervezetek részére az ellátást a szolgáltató cégek teljesítik.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

A szakemberek szerint a nyári időszak, illetve a kora ősz alkalmas leginkább arra, hogy átnézessük a kéményeinket. Megyénkben százötvenezer körül van a kémények száma, ebből hetvenezer körüli a gáztüzelésű. Mint ismert, a magánszemélyek számára a szolgáltatás ingyenes lett és a katasztrófavédelem végzi.

Boros Brigitta, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője volt a segítségünkre abban, hogy a legfontosabb tudnivalókat összegyűjtsük.

Amennyiben családi házban él olvasónk és a házba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal. Nagyon fontos tehát, hogy a lakónak kell időpontot kérni. A társasházban élő magánszemélyekhez írásbeli értesítést követően hívás nélkül érkezik a kéményseprő, és ingyen elvégzi a munkát.

A helyzet természetesen nem ilyen egyszerű, hiszen számtalan emeletes házban, családi házban van bejelentve egy-egy vállalkozás. Amennyiben a családi házban gazdálkodó szervezet van bejegyezve, akkor a kéményseprést egy-, vagy kétévente kötelező megrendelni egy kéményseprőcégtől. A szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezések kéményeit évente, a gázzal működőket kétévente. Ebben az esetben a kéményseprésért fizetni kell. A www.kemenysepres.hu honlap Ügyfélszolgálat oldalán irányítószáma megadásával kikeresheti a neki megfelelő céget.

A társasházban működő gazdálkodó szervezetekhez a kéményseprő hívás nélkül érkezik, de a munka díját ki kell fizetni. Ha a lakásnak saját kéménye van, akkor az egész munka díját, ha a lakás a társasház gyűjtőkéményére van csatlakoztatva, akkor a munka rá eső részét kell kifizetni.

Sokan kérdezik, miért nyáron keressük meg a kéményseprőt? A fűtési szezon végeztével, amikor az otthoni tüzelő-fűtőberendezéseket már nem, vagy csak alkalmanként használjuk, érdemes megtervezni és ütemezni a karbantartással, ellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat. Nem célszerű ugyanis ezeket a teendőket a következő fűtési szezon előtti utolsó napokra halasztani. A kéményseprő a füstelvezető épségét, valamint a fűtésrendszer működését ellenőrzi. A vizsgálat során a szakemberek alaposan átnézik az égéstermék-elvezetőket, ellenőrzik azok műszaki állapotát, megvizsgálják, hogy biztosított-e az adott helyen a fűtés biztonságos működéséhez szükséges mennyiségű levegő, elemzik a tüzelőberendezésből távozó égéstermék összetételét. Amennyiben a vizsgálat problémát tár fel, fontos a mihamarabbi javításról intézkedni.

Aki az online ügyintézést választja, a www.kemenysepres.hu honlapon előre megadhat két-három, kéményellenőrzésre megfelelő napot – ebben az esetben a kéményseprők telefonon felveszik az ügyféllel a kapcsolatot, és közösen megállapodnak az ellenőrzés pontos idejéről.

Akik a telefonos ügyintézést választják, ők az ingyenesen működő 1818-as számot tárcsázzák, vagy hívják a normál díjas telefonszámot: 06-70/658-1425.

Ha a házban szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, akkor évente, ha gázzal, akkor kétévente egy alkalommal ingyenes a felülvizsgálat.

Készpénzt nem fogadhatnak el

A szakember a kéményvizsgálatról tanúsítványt állít ki. Ezen fel kell tüntetnie az utolsó műszaki vizsgálat évét, valamint az ellenőrzés során elvégzett mérések eredményét. A katasztrófavédelem kéményseprői készpénzt nem fogadhatnak el. Végeznek díjköteles munkát is, azonban ezeket előre, írásban meg kell rendelni, és a munka elvégzése után, számla ellenében, átutalással kell a díjat megfizetni. A katasztrófavédelem minden kéményseprője végzett szakmunkás, arcképes igazolvánnyal rendelkezik, egységes munkaruhát visel, és a munkavégzéshez biztosított autójuk is jól megkülönböztethető, a katasztrófavédelem feliratai, színei jól láthatóak rajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában