gyógypedagógia

2017.07.29. 12:14

Kétezer gyerekkel foglalkoznak a megye gyógypedagógusai

A megyei gyógypedagógiai intézmény eddigi vezetője, Rajkóné Kiss Ágnes újabb öt évre kapott bizalmat.

Wessely Gábor

Rajkóné Kiss Ágnest újabb öt évre kinevezték a megyei gyógypedagógiai intézményegyüttes vezetőjévé

Fotó: A szerző felvétele

 

Újabb öt évre Rajkóné Kiss Ágnes a Tolna Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (EGYMI) vezetője. A szakember a 2012–2017-es ciklus lejártakor ismét megpályázta a posztot és nyert. Ilyenkor, amikor a régi-új vezető folytatja a munkát, az újságíró óvatosan kérdezi, hogy mit fog majd változtatni, másként csinálni. Feltehetően azért kapott ismét bizalmat az oktatási kormányzattól, mert minden úgy jó, ahogy van, ám Rajkóné kijelenti, hogy neki igenis vannak új elképzelései, tervei. Mégpedig az, hogy mostantól a minőségi munkára helyezzék a hangsúlyt.

Rajkóné Kiss Ágnest újabb öt évre kinevezték a megyei gyógypedagógiai intézményegyüttes vezetőjévé
Fotós: A szerző felvétele

Az elmúlt időszakban felállt a hálózat, minden és mindenki a helyére került, s itt az ideje annak, hogy emelkedjen a gyógypedagógusi munka színvonala. A gyógypedagógiai intézményegyüttes 2009-ben jött létre. Hét egységből áll: a szekszárdi székhelyintézmény, továbbá öt iskola, egy óvoda. Ezekbe a speciális oktatási intézményekbe olyan gyerekek járnak, akik súlyos tanulási, idegrendszeri, mozgásszervi problémákkal küzdenek, látás-, hallássérültek, értelmi fogyatékosok. Összesen mintegy 1200-an vannak. S további 800 olyan gyereket is látogatnak az úgynevezett utazó gyógypedagógusok, akik normál óvodába vagy általános iskolába járnak, de speciális ellátásra, foglalkoztatásra is szükségük van. Az EGYMI intézményeiben több mint 250-en dolgoznak, további húsz az utazó kollégák száma.

Az idegrendszeri, mozgásszervi és bénulásos problémákkal a konduktor és a szomatopedagógus, a beszédhibásokkal a logopédus, a gyengén látó és vak gyerekekkel a tiflopedagógus, míg a hallássérültekkel a szurdopedagógus foglalkozik. Régen azt rakták a kisegítő iskolába, aki gyenge tanár volt, mára a gyógypedagógusok váltak a legképzettebbekké. Habilitálnak és rehabilitálnak. Rehabilitálják, visszaállítják, amennyire csak lehet a gyermek baleset vagy más ok miatt elveszített, egykor meglévő képességeit. És habilitálnak, vagyis a soha nem birtokolt képességek pótlására ösztönzik a sérült fiatalt, más, meglévő képességeit mozgósítva.

Rajkóné mindig is gyógypedagógus akart lenni. Szurdopedagógusi, logopédusi, később közoktatás-vezetői végzettséget szerzett. Tanított 1999-ig – legtöbbet a szekszárdi Szivárvány iskolában –, aztán a megyei önkormányzat Tanulási Képességeket Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottságához került. Az intézményi átalakításokat követően, 2009-ben lett az EGYMI vezetője. Jelenlegi kinevezése 2022 nyaráig szól.

Gyógypedagógiai tagintézmények

A Tolna Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (EGYMI) hét tagintézményből áll:

  • Székhelyintézmény – EGYMI (Szekszárd)
  • Berkes János Általános Iskola Speciális Szakiskolája (Zomba)
  • Gazdag Erzsi Általános Iskola (Paks)
  • Göllesz Viktor Általános Iskola Speciális Szakiskolája (Iregszemcse)
  • Móra Ferenc Általános Iskola (Dombóvár)
  • Szivárvány Általános Iskola (Szekszárd)
  • EGYMI Speciális Óvodája (Szekszárd)
  • Az intézményekben mintegy 1200 sérült, sajátos nevelési igényű gyerekkel foglalkozik 250 gyógypedagógus.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában