tűzgyújtási tilalom

2019.04.11. 16:10

Kiderült, hogy engedéllyel égették a nádast Alsóheténynél

Nagy port kavart Szabó Lorándnak, Dombóvár polgármesterének internetre felkerült videója, amelyen az látható, hogy a Kapospulához tartozó Alsóhetény területén lévő tónál nádast égetnek. A városvezető szerint ez szembemegy a természet- és környezetvédelmi szempontokkal, ezért a zöldhatósághoz fordul. Úgy véli, a tűz komoly pusztítást végzett az élővilágban.

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

Megjelentek olyan hírek is amelyek arról szóltak, hogy a területet vadászok gyújthatták fel, feltehetően azért, hogy így tereljék puskák elé a vaddisznókat. Erre Stemler József, Kapospula polgármestere, a Gazda Vadásztársaság elnöke reagált. Elmondta, hogy a tüzet nem hivatásos vadászok gyújtották, hanem a tavak tulajdonosi jogokat gyakorló bérlője a tűzvédelmi hatóság hivatalos engedélyével. A tűzgyújtásnak nem a vadászat volt a célja, hanem a halgazdálkodás elősegítése. Az valóban igaz, hogy a helyszínen vadászok is jelen voltak, az ő feladatuk a vadak kihajtása volt a nádasból.

Beszéltünk a tó bérlőjével, aki elmondta, hogy engedéllyel végezték az égetést a nádas természetes megújítása érdekében, és a felégetett terület néhány hét múlva ismét zöldbe borul.

Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatott, hogy a szóban forgó helyszínen március 28-án délelőtt – az országos tűzgyújtási tilalom elrendelését megelőző napon – engedéllyel volt égetés.

Délután azonban a tó egy másik pontján gyulladt meg a nádas mintegy három hektáron. Ott a dombóvári hivatásos tűzoltók avatkoztak be, és a Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség a szükséges hatósági lépéseket megtette. A tó bérlője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az általuk engedéllyel végzett égetéstől független a második tűz, amely miatt egyébként ő hívta a tűzoltókat.

Szabó Loránd az eset kapcsán azt is elmondta, az áprilisi testületi ülésen szeretné tárgyalni, hogy a térség országgyűlési képviselőjéhez forduljanak jogszabály-módosítás érdekében. Azt szeretné, hogy az ilyen jellegű égetéshez ne csak a katasztrófavédelem engedélyére legyen szükség, hanem más társhatóságokéra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában