Szent István ünnepe

2017.08.19. 10:00

Kilenc településen is számíthatunk tüzijátékra

Államalapító Szent István ünnepén országszerte több mint százötven olyan tűzijátékot terveznek, amelynek megtartása engedélyhez kötött. A tűzoltók nemcsak a rendezvények előzetes tervét, hanem a pirotechnikai eszközök biztonságos telepítését, a biztonsági távolság betartását és a menekülési útvonalakat is ellenőrzik.

TEOL, Illusztráció: Shutterstock

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy mielőtt elindulna az ünnepi rendezvényekre, tájékozódjon az időjárási előrejelzésről, illetve az érvényben lévő vagy várható meteorológiai riasztásokról, a rendezvényen pedig minden esetben tartsa be a szervezők és a hatóságok utasításait.

Tolna megyében augusztus 20.-ai állami ünnepünk alkalmából Decsen, Bátán, Fácánkerten, Várdombon, Alsónánán, Szedresben, Pakson, Dunaföldváron, és Szekszárdon lesz tüzijáték. Ezeken a helyszíneken szakembereink helyszíni ellenőrzéseket tartanak a biztonsági előírások szem előtt tartásával, annak érdekében, hogy az ünneplő tömeg a legnyugodtabban szórakozhasson Államalapító Szent István ünnepén, tájékoztat a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Budapesten idén a tavalyi évhez képest más helyszínekről lövik fel a pirotechnikai eszközöket: a Dunán a Lánchíd és a Margit híd között három uszályról, valamint a Lánchíd északi oldaláról. A több ezer bomba, római gyertya, mozsár és egyéb pirotechnikai eszköz tűzvédelmi szempontból biztonságos felhasználását a helyszínen összesen 70 tűzoltó biztosítja 16 technikai eszközzel. A Duna érintett szakaszán három rohamcsónak és a Szent Flórián tűzoltóhajó áll mindvégig készenlétben.

A katasztrófavédelem szakemberei előzetesen a központi állami ünnepségsorozat valamennyi helyszínét bejárják, megvizsgálják a menekülési útvonalakat és a vízlelőhelyeket. A szervezők a katasztrófavédelem útmutatásai alapján menekülési útvonalakat alakítanak ki, így baj esetén a tűzijáték közönsége a lehető leggyorsabban el tudja hagyni a helyszínt. Az útvonalakat jól látható táblák jelzik, a kiépített hangosítási rendszeren keresztül pedig a nézők folyamatos és pontos tájékoztatást kaphatnak a teendőkről, és amennyiben szükségessé válik, a kiürítés rendjéről.

Az ünnepi rendezvénysorozat biztonságos lebonyolítása érdekében – különös tekintettel az esti tűzijátékra – operatív törzs működik, amelynek tagja a katasztrófavédelem egy tisztje is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában