népfőiskola

2020.03.23. 15:30

Kirándulás zárta le az évfolyamot

TN

Forrás: Beküldött fotó

A kölesdi Népfőiskola hagyományainak megfelelően kirándulással zárta huszonegyedik évfolyamát. Mint arról a kozeleti.hu beszámol, a csapat a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumban fejezte be a tanévet.

A kölesdiek március hatodika esős reggelén az önkormányzat buszával indultak. A múzeum bejáratánál dr. Vizi Márta PhD régész főmuzeológus várta a látogatókat, és a „lekabátolás” után a fejedelmi kincsek nyomába eredtek, azaz megnézték a Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállítását. Czövek Attila régész főmuzeológus vezette a népfőiskolásokat az ezüsttallérok és aranydukátok birodalmában.

Látták Apafi Mihály verőköveit, és megtudták, hogy az Erdélyből származó aranydukátok különböző, a tallérok viszont egész Európában egyforma méretűek voltak, és hogy az érméken látható fejedelmek arcképei hiteles ábrázolásnak számítanak. Látták az erdélyi verdhelyek térképét is, kezükbe foghatták és rácsodálkoztak az 1560-as évek tallérjára.

Ezek után dr. Vizi Márta a közelmúltba kalauzolta őket. A technika fejlődése és az életmódváltozás megváltoztatta környezetünket. A látogatók szemügyre vették az általuk még ismert, de már nem használt tárgyakat. Lámpák, bakelit lemezek, régi rádiók, zsebrádiók, televíziók, lemezjátszók, varrógépek, órák, kávéfőzők, írógépek láttán jegyezték meg, hogy ezeket még nem is régen tényleg használták. És meglepődtek egy orvosi és egy fogorvosi rendelő teljes hagyatékán.

A néprajzi gyűjtemény sokszínűsége is a meglepetés erejével hatott rájuk. A festett, faragott ládák, tálasok, fogasok, bölcsők, sarokpadok, céhpecsétek, székek, mosófák, hímzőkeretek, előnyomódúcok, pásztorbotok közül több darab Kölesdről került a gyűjteménybe.

A kerámiák sokasága a népi fazekasság sokszínűségével, mázas és mázatlan formában mutatkozott be palackok, korsók, tányérok, csalikorsók formájában.

Az ozorai ásatások után római és bronzkori leletek különlegességeit is megtekintették, és végül a múzeum könyvtárában Kölesdről származó textilek várták őket, közöttük öv, csipkekendő, terítő, péntő, fehér csipkés rékli és egy csipkevarrással összedolgozott szőttes abrosz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában