körkép

2019.01.03. 20:00

Legalább másfél millió pizza fogyott tavaly a megyében

Naponta általánosan kétszáz pizzát sütnek le egy-egy pizzériában Tolna megyében, így – számításaink szerint – tavaly minimum 1,5 millió fogyott el ebből a tésztaételből a térségben.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

– Naponta 230-250 pizza készül nálunk, sokan az akciósakat választják, de a legnépszerűbb egyébként a sonka-kukoricás. További kedvelt feltét a pármai sonka, a kolbász, a bacon, a csirke, a szalámi, ezeket követik a raguk, mint például a csirkemáj vagy a bolognai – mondta lapunknak az egyik szekszárdi pizzéria üzletvezetője, Nagy Bálint.

Egy tenger gyümölcseire specializálódott Szekszárdon és már Pakson is jelenlévő étteremben átlagosan kétszáz pizzát sütnek le naponta. Náluk a feltétek szempontjából a kevesebb néha több elve érvényesül.

– A férjem velencei származású, így a pizzáink vékony tésztából készülnek, olasz szokások szerint, és inkább azt tartjuk fontosnak, hogy minőségi feltétek kerüljenek rájuk. A tenger gyümölcsei mellett a magyaros pizza a legnépszerűbb, amely sonka, szalonna, csípős szalámi, vöröshagyma és természetesen sajt feltétekkel rendelkezik – mondta lapunknak Costantini-Molnár Mimi, a tulajdonos felesége.

Dombóváron szintén a magyaros pizza a sláger, Konrád Zsolt étterem-tulajdonos szerint le sem lehet róla beszélni az embereket.

– Szalámit, hagymát, pepperoni paprikát, sajtot teszünk rá, saját recept alapján. Szinte kizárólag a magyarost rendelik, de népszerű még a darált húsos alapú is. Ennek a jellegzetessége a fokhagyma, a paradicsom és az erős pepperoni.

Gyors és laktató

A Tolna megyei pizzériák üzemeltetőinek feltűnt, hogy az elmúlt időszakban az idősebb generáció is szívesen rendel pizzát. Korábban leginkább a fiatalok kedvelték ezt az olasz eredetű ételt, hiszen megfizethető, laktató, és nem utolsó sorban nem kell vele bajlódni a konyhában.

Mint megtudtuk, elkészítése – a pizza nyújtásától a feltétezéséig – körülbelül másfél perc, sütése pedig nagyjából három-négy percet – esetenként tíz percet – vesz igénybe.

A városok forgalmától függően átlagosan negyvenöt-hatvan perces kiszállítási idővel érdemes számolni.

Szív alakú

Az étterem-tulajdonosok szívesen teljesítik a különleges kéréseket, legyen az akár egy saját ízlés szerint összeválogatott feltét, vagy szív alakú pizza. Utóbbit leginkább a szerelmesek rendelik egymásnak, de előfordul, hogy egy-egy családi eseményen is igény van rá. Az éttermek kínálata változó, van, ahol az egyedi töltött peremes pizza, van ahol a pizzaszósz titkos fűszerezése a legnagyobb vendégcsalogató. Meglepő, de ugyanúgy keresik például a diétást, ahogy a nagyméretű, több mint ötven centimétereseket. A pizza Tolna megyében is az egyik legkedveltebb étel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában