önkormányzat

2020.01.09. 14:00

Lemondott képviselői helyéről a volt polgármester

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Lemondott képviselői mandátumáról Fekete Gábor önkormányzati képviselő, Pincehely volt polgármestere. Az erről szóló hivatalos közlését hétfőn küldte el az önkormányzatnak. Mint ebben írja, az októberi választások után számos személyi és szervezeti változás történt a képviselő-testületben, és az azóta meghozott döntésekkel sem magánemberként, sem képviselőként nem tud azonosulni.

Fekete Gábor hivatalos levelében arra is kitért, hogy véleménye szerint a személyi sérelmek és az érzelmek alapján meghozott döntések súlyosan károsítják az önkormányzat gazdasági helyzetét, és rombolják a már kialakult közösségeket. Mint írja, a lakosság bizalmat szavazott neki a képviseletre, de sajnos olyan emberekkel került egy hajóba, akikkel nem egy irányba evez.

– Életem legjobb döntését hoztam meg azzal, hogy lemondtam a képviselői mandátumomról, mert olyan negatív környezetben kellett dolgoznom, amit nem bírtam elviselni. A képviselő-testület tagjaitól semmilyen együttműködést nem tapasztaltam – mondta lapunknak Fekete Gábor, aki különösen sérelmesnek tartja, hogy még a tiszteletdíjat sem szavazták meg számára, és mint volt polgármesternek korábban megszavazott háromhavi végkielégítését egy rendkívüli ülésen visszavonták.

– Lokálpatrióta vagyok, szerettem volna tovább segíteni a falut, de már nem megyek be többet az önkormányzathoz. Sokan sajnálják ugyan, hogy meghoztam ezt a döntést, de a munkát nem tudtam így tovább folytatni – tette hozzá. A továbbiakban a vállalkozásával foglalkozik – játszótereket épít –, és szeretné jól kihasználni a szabadidejét.

Fekete Gábor lemondásával kapcsolatban Piringer József, a település jelenlegi, októberben megválasztott polgármestere a következőket közölte lapunkkal:

– Fekete Gábor saját döntése alapján mondott le képviselői mandátumáról. Előzetesen sem a képviselő-testületet, sem engem, mint polgármestert nem tájékoztatott. Döntésének okairól csak annyit tudok, amennyit a közösségi oldalakon megosztott – tájékoztatott a polgármester.

Mint kiderült, egyéb változások is történtek a pincehelyi önkormányzatnál: dr. Bodor Katalin jegyző már csak néhány napig, január 14-ig látja el a feladatait hivatalosan, jelenleg a szabadságát tölti. Az önkormányzattól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az új jegyző Bekéné dr. Jankó Rita, aki január 15-étől kezdi el a munkát.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L törvény 21. § (1) szerint „Ha az egyéni listáról megválasztott képviselő helye üresedik meg, helyére a következő legtöbb szavazatot elért jelölt lép.” Fekete Gábor egykori polgármester az őszi önkormányzati választásokon 438 érvényes szavazattal lett képviselő, a szavazatok 46,45 százalékát szerezte meg. A hatfős képviselő-testületből a harmadik legtöbb szavazatot kapta. Rabóczki Gábor függetlenként indult, és 295 szavazatot gyűjtött össze, hetedikként végzett, így várhatóan ő lép majd Fekete Gábor képviselői helyére.

Frissítés: Pontosít Pincehely polgármestere

Cikkünkre reagálva küldött szerkesztőségünknek Piringer József polgármester levelet, amelyben pontosítja a tényállást. Ennek rövidített változatát közöljük alább.

„A törvény szerint, amennyiben a polgármester, alpolgármester jogviszonya az új (al)polgármester megválasztásával szűnt meg és e tisztségét legalább két évig töltötte be, úgy háromhavi illetményének megfelelő végkielégítésre jogosult. Ezt az összeget az új képviselő-testület további, legfeljebb háromhavi illetménynek megfelelő összeggel kiegészítheti. A Fekete Gábor lemondásáról megjelent cikkben elhangzottak pontosítása érdekében szeretném közölni, hogy a képviselő-testület az önkormányzat előző ciklusból örökölt pénzügyi helyzetre tekintettel, valóban a képviselő-testület által adható háromhavi illetmény visszavonása mellett döntött. Fekete Gábor a képviselő-testület által megszavazott képviselői tiszteletdíjáról maga mondott le.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában