Fadd-Dombori

2017.08.20. 13:42

Madárbaráttá kell alakítani a villanyvezetékeket

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Szekszárdi Csoportjának tagjai most Domboriban táboroznak Tóth Sándor nyugdíjas tanár vezetésével.

Wessely Gábor

A madarak mozgásáról, szokásairól, életmódjáról a legtöbb adatot a hálóval való befogást követően gyűjtenek a madarászok, a máskor, máshol meggyűrűzött, illetve az elpusztult, és a gyűrű segítségével azonosított egyedekről. A madarászok a dombori nádasban állítanak leshálót. Közben természetvédelmi ismeretekkel is gazdagítják az idősebbek a fiatalabb táborlakókat. De nemcsak itt. Tóth Sándor óvodai és iskolai foglalkozásokat is tart, madársimogatással, madárfelismerő versennyel és más érdekes programokkal, például bagolyköpet-vizsgálattal. Élményt adni a fiataloknak – ez a célja. 

Sajnos a gyerekkor elmúltával kevesen maradnak egyesületi tagok. A maradók egyike Hága Krisztián, aki már húsz éve madarászkodik. A táborban is tevékenykedik és otthon is, ahol sérült gólyákat ápol. Áramütés érte őket. A szigeteletlen vezetékek főleg a fiatal, tapasztalatlan madarakat veszélyeztetik. Magyarországon évente közel háromszázezer madarat üt agyon az áram. Az Akadálymentes Égbolt elnevezésű megállapodást már 2008-ban aláírták, de – Hága Krisztián szerint – a madárvédelmi szempontból fontos területeken a vezetékek szigeteltsége még mindig tíz százalék alatti. Pedig 2020-ig minden ilyen szakaszt madárbaráttá kell alakítani. Elvileg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában