kiskertész

2018.08.16. 10:30

Már az almának is sok az idén a nyári melegből

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock

Az országban 45 ezer hektáron, ebből Tolna megyében 220 hektáron termelnek almát, zömében Lengyel, Kisvejke, Györköny, Dunaföldvár, Bátaszék és Szekszárd határában. Összesen 700–750 ezer tonna almára számítanak az idén a hazai termelők.

Ez 20-30 százalékkal haladhatja meg az előző évek termésmennyiségét. A jó eredmény az időjárásnak is köszönhető, mivel július közepéig viszonylag kiegyenlített volt a csapadékeloszlás – áll a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tájékoztatójában. A jelenlegi extrém meleg viszont az almának is gondot okoz, főleg azokon a területeken, ahol nincs öntözés. Magyarországon a termőterületeknek csak mintegy 30 százaléka öntözhető, Tolna megyében még ennél is kevesebb területen öntözik az almát. Az augusztusi meleg még módosíthat a várható terméseredményeken. Idén az almát tizennyolcszor kellett lisztharmat ellen permetezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában